Dobra saradnja sa privredom i perspektiva zapošljavanja

Tehnička škola „9. maj“

1241

Počela je nova školska 2019/2020. godina. Posetili smo Tehničku školu „9. maj“ u Bačkoj Palanci i razgovarali sa direktorkom, Snežanom Ivelja, diplomiranim inženjerom proizvodnog menadžmenta.


– U januaru ove godine sam postavljena za v.d. direktora, a u julu i za direktora tehničke škole. Napravili smo novi koncept, kako ćemo da radimo, orijentisali smo se na timski rad sa dosta ljudi, koji pokrivaju različita polja. Težište planiramo na praktičnom radu, da ne bude pretežno eks katedra nastava, da naši đaci steknu diplomu i da znaju šta da rade sa njom, želimo da pojačamo stručnost, da su učenici što više vezani za praksu.

– Pored navedenog, odradili smo nekoliko projekata, formirali smo tim koji prati konkurse, konkurisali na razna mesta, dobili smo određena sredstva. Saradnja sa lokalnom samoupravom je prilično dobra, imamo njihovu podršku, jer su prepoznali naš rad, koji je u opštem interesu. Prvo smo odradili saradnju sa nekim lokalnim firmama kao što su „Aling Konel“ iz Gajdobre, „Podunavlje“, „Majevica“, „Kovis“.

– Naša četiri učenika, posle završnog ispita odmah su se zaposlili u „Kovisu“, tako da je ta saradnja privreda-škola krenula u dobrom smeru kroz dualno obrazovanje. Mi obučimo naše đake, a privreda kroz praksu ih profiliše prema svojim potrebama. Prioritet nam je da osposobimo đake tako, da kad završe školu mogu odmah da počnu da rade.

– Što se tiče same škole, odradili smo jedan kabinet, opremili se računarima. U saradnji sa „Tarketom“, dobili smo podne obloge za tri učionice koje smo sopstvenim snagama okrečili. Od pokrajine smo dobili sredstva, te smo renovirali toalete, a grejanje smo sredili uz pomoć lokalne samouprave. Sve učionice su priključene na internet, a uveli smo i elektronske dnevnike i nastavnički kadar je to spremno prihvatio. Na mašinskom odseku smo uveli 3D štampu, dakle sve što se modelira, neki elementi u mašinstvu, sada se mogu i odštampati u plastici i da se vidi kako to praktično izgleda. Aplicirali smo i za CNC strug kojim se upravlja preko računara, ali nažalost nismo prošli. CNC glodalicu već imamo, sad ozbiljno radimo da dobijemo i CNC strug.

[wonderplugin_slider id=181]

 

– Sa lokalnom samoupravom smo sklopili saradnju i naši učenici sada proizvode kante za smeće, a njihovi prvi produkti se nalaze oko bazena kod hale „Tikvara“. Dogodine učenici koji pohađaju trogodšnju nastavu polažu državnu maturu, a kroz dve godine to čeka učenike koji pohađaju četvorogoišnju nastavu. Državna matura ide po principu ishoda, „šta ste vi naučili“ i to morate pokazati pred komisijom u kojoj se nalaze dva člana iz škole i jedan iz privrede. Bukvalno sve morate pokazati, od otkrivanja kvara, do rada na tome, do povezivanja, do dijagnostike, na kraju do povezivanja i puštanja u rad. Takva matura traje malo duže, a prvi put su prethodne školske godine tako polagali administratori računarske mreže i mogli smo shvatiti da taj smer stvarno ima praktičnu primenu. Tako, kad smo radili reorganizaciju kabineta, naši administratori iz trećeg i četvrtog razreda su nam pomogli da razvučemo mrežu po učionicama.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Jedan od naših kolega je ove godine organizovao takmičenje u tehničkom crtanju na školskom nivou, jer smatra da je ono osnova znanja mašinaca, a ideju su podržale i kolege sa elektro smera. Takmičenje je uspešno završeno, a kolege iz drugih tehničkih škola su najavili, da će na sledeće naše takmičenje poslati i svoje učenike.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here