Društvo dijabetičara „DIABAP“ organizovalo akciju besplatnog merenja šećera u krvi

1098

Društvo dijabetičara „DIABAP“ ispred Centra za dijalizu Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa (14. novembar), sprovelo je akciju besplatnog merenja šećera u krvi.


Tom prilikom je 467 ispitanika proverilo nivo šećera u krvi, što je nešto niži broj od uobičajenog. Ova akcija je sprovedena zahvaljujući lokalnoj samoupravi, Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ i farmaceutskim kućama “ABBOTT“ i „PHARMA MAAC“.

– S obzirom na to da je u subotu bilo nešto hladnije vreme, zadovoljni smo odzivom. Neslavni rekorder je lice sa izmerenim šećerom od 16,8 mmol/l. Rezultati ove akcije mogu da se svrstaju u standardne rezultate, jer je u našem slučaju 11 odsto ispitanika imalo povišen nivo šećera u krvi, iznad 6,1 mmol/l. Primećen je, međutim, i malo ozbiljniji procenat sa šećerom u krvi nižim od 3,6 mmol/l.

– Takvih ispitanika je bilo pet odsto, odnosno 24 sugrađana. Ovi rezultati pokazuju standardnu situaciju u našoj zemlji, jer je poznato da deset odsto stanovništva u Srbiji ima problema sa dijabetesom. Tu, naravno, možemo svrstati i osobe sa nižim vrednostima šećera u krvi koji su potencijalni dijabetičari. To samo govori o nepravilnom radu pankreasa, moguće iz raznih razloga, a tim ljudima savetujemo da se obrate svom izabranom lekaru za eventualne dalje preglede, rekao je sekretar Društva dijabetičara „DIABAP“ Borislav Dubravac.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here