Dubravka Živić sekretar Opštinske izborne komisije

Zasedala Skupština opštine Bačka Palanka

1842

Odbornici Skupštine opštine su na redovnom zasedanju održanom u petak, 21. februara doneli odluku o imenovanju novog sekretara Opštinske izborne komisije.


Ova odluka doneta je zbog ostavke dosadašnjeg sekretara OIK Olge Pališaški, a na to mesto je imenovana Dubravka Živić, diplomirani pravnik u Opštinskoj upravi.

U Opštinskoj izbornoj komisiji je došlo do još nekih personalnih promena s obzirom da su dužnosti člana OIK razrešeni Dragan Jović i Sanja Žujić, a na njihova mesta imenovani Nemanja Radošević i Smiljana Vuletić. Svi su sa izborne liste Pokreta socijalista – Saša Borković, dr Boro Jović.

Odbornici bačkopalanačkog parlamenta su usvojili odluku o pružanju finansijske pomoći za svako rođeno dete. Jednokratna finansijska pomoć dodeljuje se porodici jednokratno u iznosu od 20 hiljada dinara i pet hiljada dinara u vidu poklon čestitke. Zahtevi se podnose Odeljenju za društvene delatnosti koje odlučuje o rešenjima i isplati, kao i  o žalbama.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Odluka o pružanju finansijske pomoći porodici za svako rođeno dete donosi se u cilju sprovođenja mera populacione politike i poboljšanje materijalnog položaja porodica sa decom, a sredstva za realizaciju su obezbeđena u budžetu Opštine.

Prema ovoj odluci, pravo na pomoć ostvaruje majka sa prebivalištem na teritoriji naše opštine koja zahtev za finansijsku pomoć podnosi najkasnije do prve godine života deteta.

Uz zahtev se mora priložiti i potrebna dokumentacija i to izvod iz matične knjige rođenih za dete, uverenje o državljanstvu za podnosioca zahteva, fotokopiju lične karte podnosioca zahteva, uverenje nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu, kao i da deca nisu u ustanovi socijalne zaštite, hraniteljskoj porodici ili dati na usvajanje.

Potrebno je takođe priložiti i otpusnu listu za novorođenče ili potvrdu izabranog lekara deteta da je vakcinisano, izjavu majke da suprug i ona ne žive u inostranstvu, kao i fotokopiju tekućeg računa.

Razmatran je i izveštaj poslovanja javnog komunalnog preduzeća “Komunalprojekt”za prošlu godinu. U prošloj godini je JKP “Komunalprojekt” ostvario prihod od 636,9 hiljada dinara, a istovremeno su rashodi na nivou od 632,1 milion dinara. Tokom 2019. godine je ovo javno preduzeće ostvarilo dobit od 4,8 miliona dinara.

– Najveća stavka na prihodovnoj strani nam je prodaja usluga vodovoda i kanalizacije koji učestvuju sa 46,4 podsto, komunalni otpad sa 20 odsto, gradsko groblje sa pet odsto, a komunalna higijena sa 8,4 odsto, dok parking servis učestvuje u strukturi prihoda sa 2,6 odsto. Što se tiče rashodovne strane, troškovi za zarade, poreze i doprinose iznose oko 40 odsto, a amortizacija učestvuje sa 13,7 odsto. Sveukupno gledano prihodi su ostvareni sa 98,6 odsto, a rashodi sa 98,44 odsto. To znači da je i planiranje i realizacija rada JKP “Komunalprojekt” bila jako dobra, izjavio je direktor JKP “Komunalprojekt” Boško Mijatović.

Usvojen je i izveštaj Komisije za dodelu stipendija učenicima i studentima za tekuću školsku godinu gde je navedeno da je određeno ukupno 150 stipendija, 60 za učenike i 90 za studente. Visina stipendije iznosi 4.000 dinara mesečno za učenike srednjih škola, a pet hiljada za studente. Na konkurs koje je sproveden od 9. septembra do 9. oktobra je za dodelu učenicima srednjih škola podneto 253 prijava, a za studente 146 prijava.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Odbornici SO su usvojili izmenu odluke o građevinskom zemljištu.

– Ova odluka se menja samo u jednom članu u kome sada stoji da Odeljenje za privredu Opštinske uprave priprema godišnji program davanja u zakup i otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Opštine Bačka Palanka. Naime, zakonom o planiranju i izgradnji je propisano da vlasnik građevinskog zemljišta u javnoj svojini može to zemljište dati u zakup, odnosno da ga može otuđiti, naravno pod uslovima propisanim zakonom i drugim važećim propisima, rekao je Zoran Baćina, rukovodilac Odeljenja za privredu Opštinske uprave.

Utvrđen je i Program davanja u zakup i otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Opštine Bačka Palanka za 2020. godinu.

– Odlukom o građevinskom zemljištu je propisano da Odeljenje za privredu Opštinske uprave priprema godišnji program davanja u zakup i otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Opštine Bačka Palanka, što je ovo Odeljenje i uradilo. Postupili smo po zahtevima građana i privrednih subjekata, a ovim programom koji je podložan promenama tokom godine predvideli smo parcele koje će se otuđiti neposrednom pogodbom u skladu sa važećim zakonskim propisima.

– U Bačkoj Palanci je predviđeno otuđenje pet parcela putem javne licitacije, a u Neštinu je predviđena jedna parcela za otuđenje. U Mladenovu se otuđuju dve parcele namenjene za stambenu zonu manje gustine. U Čelarevu je to jedna parcela u bloku 9 namenjena porodičnom stanovanju, a otuđuje se radi privođenja nameni, dok se u Pivnicama otuđuje takođe jedna parcela u bloku 14, kaže Baćina.

Odbornici Skupštine opštine su razmatrali i dali saglasnost na programe poslovanja za ovu godinu “Centra za socijalni rad”, Ustanove za sport i rekreaciju “Tikvara”, Predškolske ustanove “Mladost”, Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović”, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Bačka Palanka, Crvenog krsta Bačka Palanka i Ustanove “Kulturni centar”, kao i na Statut ove ustanove.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here