Duhovne svečanosti „Pod pokrovom Bogorodice“

1139

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, Crkvena opština u Bačkoj Palanci, povodom slave hrama Pokrova Presvete Bogorodice, organizuje duhovne svečanosti od 4. – 13. oktobra 2019. godine, pod nazivom POD POKROVOM BOGORODICE.


Svečanosti su počele u petak 4. oktobra u Narodnoj Biblioteci „Veljko Petrović“ otvaranjem izložbe o Nenadu Baračkom pod nazivom Nenad Barački, sveštenik, melograf, profesor. Izložbu je otvorio, a zatim i održao predavanje dr Predrag Đoković, muzikolog i crkveni muzičar. Svečanosti su zatim nastavljene u nedelju 6. oktobra, u dvorani pri Svetojovanovskom hramu predstavljanjem knjige: Zvonari slobode-Vladika Nikolaj Velimirović i Mihajlo Pupin. Predavanje je zatim održala Aleksandra Ninković-Tašić, koautor knjige.

[wonderplugin_slider id=177]

 

U utorak 8. oktobra u Svetosavskoj dvorani sa početkom u 18,30 časova, održaće se projekcija dokumentarnog filma Donjecka Vratarnica. Radnja filma govori o vihoru rata u kome se našao ruski manastir Iverske Bogorodice Vratarnice.

Dr Vlajko Panović, klinički psiholog na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, održaće predavanje 10. oktobra u Svetosavskoj dvorani sa početkom u 18,30 časova, na temu: Kriza porodice.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Svečanosti se završavaju u nedelju 13. oktobra, kada će u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, posle svete Liturgije, biti održana izložba radova likovnog i literarnog konkursa učenika bačkopalanačkih osnovnih i srednjih škola na temu: 800 godina od samostaslnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here