Duhovne svečanosti u Bačkoj Palanci „Od Vidovdana do Ivanjdana“

697

Svečanosti počinju u petak 28. juna, na praznik Vidovdan, pomenom dobrovoljcima srpske vojske iz Stare Palanke u Prvom svetskom ratu i predavanjem dr Borisa Stojkovskog, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na temu: „OSAM VEKOVA OD SAMOSTALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE“.


Svečanosti se zatim nastavljaju u ponedeljak 1. jula, pesničkim večem i predstavljanjem knjige akademika Matije Bećkovića „100 MOJIH PORTRETA“. U okviru svečanosti, u sredu 3. jula, u gradskom bioskopu, biće održana projekcija filma „ISCELjENjE“. Filmska priča prati tihovanje pravoslavnog monaha, a zatim sa bavi pomirenjem i ključnim pitanjem: kako oprostiti svom neprijatelju?

[wonderplugin_slider id=136]

 

U petak 5. jula, održaće se predstavljanje zbornika radova sa naučnog skupa održanog u Bačkoj Palanci, u organizaciji Crkvene opštine Bačka Palanka i Društva nastavnika istorije Bačke Palanke „EPARHIJA BAČKA KROZ VEKOVE“.

U subotu 6. jula, održaće se đačka radionica učenika pravoslavnog katihizisa osnovnih škola u pletenju ivanjdanskih venaca.

Svečanosti se završavaju na hramovnu slavu – Ivanjdan, kada će posle večernjeg bogosluženja, u porti hrama, Kulturno-umetničko društvo, održati polučasovni vokalno-instrumentalni nastup.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here