Dunav i gurmanluk povezuju ljude

Dve decenije Udruženja “Zlatni karaš” u Bačkoj Palanci

3338

Udruženje “Zlatni karaš”, osnovano je pre dve decenije u Bačkoj Palanci sa ciljevima u oblasti zaštite životne sredine.


Tačnije, kako naglašava Zoran Hajrić, sadašnji predsednik i jedan od osnivača Udruženja, cilj je ekološka zaštita priobalja Dunava, a posebno zaštita autohtonih ribljih vrsta kao što je zlatni karaš koji nestaje pred najezdom unetih vrsta pre svih babuške.

Radi ostvarivanja postavljenih ciljeva članstvo godinama prikuplja i obrađuje stručnu literaturu, deluje edukativno, organizuje stručna predavanja, objavljuje knjige i druge publikacije, organizuje izložbe i organizuje volonterske akcije na planu zaštite priobalja.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Udruženje je pre 10 godina počelo sa organizovanjem manifestacije “Jedno je škembe”, a planiramo da za jubilej organizuje foto izložbu – kaže Hajrić.

– Za dve decenije urađeno je dosta projekata u oblasti ekologije, kulture, tradicionalnih manifestacija. Istakao bih projekte: “24 sata na Dunavu”, “Dunav i dunavci Neština i Bačke Palanke”, “Krštak – letnja oaza Dunava”, “Bukinski rit – zeleni dragulj naše opštine”, “Prozor u zdravu sredinu”…

– Ove godine projektom je obuhvaćen rad na prikupljanju i objavljivanju arhivske foto-dokumentacije vezane za desetogodišnjicu multikulturalne i međunarodne manifestacije “Jedno je škembe”. Ovom manifestacijom došlo je i do razmene nematerijalnih kulturnih segmenata, tolerancije, prihvatanja različlitosti, kulturnog dijaloga, prezentiranja različitih kulturnih i kulinarskih navika koje opstaju jedna uz drugu. Ta dokumenta se ne nalaze samo kod nas, odnosno naših članova, već ih ima po celoj Srbiji, ali i kod gostiju manifestacije tokom poslednje decenije, a oni su iz Bosne i Hercegovine, Slovačke,  Hrvatske, Slovenije… Odštampaćemo stotinjak fotografija formata A-3 sa plastifikacijom i pripremiti propratne materijale i opremu za izložbu do kraja godine.

– Foto izložbu pratiće i zbirka pesama posvećena deceniji manifestacije, odnosno dvadesetogodišnjici postojanja “Zlatnog karaša”. Autor zbirke pesama je Zoran Hajrić, a pošto je on Sremac iz Šida koji se nastanio u Bačkoj, morao je to da opeva kroz pesmu “E sada neću ni kako ja hoću”. Knjiga će biti štampana na 96 strana i u 300 primeraka sa pratećim tekstualnim delom i ilustracijama.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here