Evo zbog čega Vojvodina ima bolju epidemiološku sliku od ostatka Srbije

3067
Foto: RTV (Jaroslav Pap)

Vojvodina, pokazuju podaci, ima bolju epidemiološku sliku od ostatka zemlje, a zašto je to tako, otkriva pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.


Gojković, koji je i lekar i političar, istakao je da je odlučujuće da u ovakvim stvarima političari moraju da slušaju struku, koja opredeljuje šta će se desiti u budućnosti.

– Kada pričamo o političkoj odluci, politička odluka je da se sluša struka, politička odluka je da je zdravlje jednog građanina veće od bilo čega. Politika je tu da pruži svu moguću pomoć struci – rekao je Gojković.

Govoreći o tome da Vojvodina ima nešto bolju epidemiološku situaciju nego centralna Srbija, Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Takođe, kako je dodao, Vojvodina u odnosu na jug Srbije ima manji broj povratnika koji su na radu u inostranstvu.

– To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani mirniji i disciplinovaniji – ukazao je Gojković u emisiji „OKO“.

Navodi da je u Vojvodini sada više od 260 pacijenata kod kojih je dijagnostikovan virus i da je u zgradi Novosadskog sajma, koja je juče aktivirana, do 19 sati bilo 39 građana.

– Držimo epidemiju pod kontrolom, nemamo naglih iskakanja – kaže Gojković, ističući da se u KCV-u nije zarazio nijedan zdravstveni radnik, a da se jedna sestra zarazila izvan Kliničkog centra, što je dokazano.

Pogledaj: Batut: Svi zaraženi moraju u bolnice, nema više lečenja kod kuće

Pogledaj: Mere za poljoprivrednike nisu dovoljno jasne – negde ih kažnjavaju, a negde ne

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here