Farmom upravlja pomoću računara

Softver za svaku ovcu na farmi Vladimira Mrđana iz Obrovca

3585
Radnici na Farmi "TDM-beee" ,Foto Darko Dozet

Stado od 400 grla udobno smešteno u „plasteniku“, jedinstvenom u Srbiji. Čitav taj proces u ovčarstvu uspešno kontroliše primenom IT tehnologije.


Kada je pre nepune dve godine Vladimir Mrđan (38), uspešni bačkopalanački preduzetnik, „paleti“ svojih firmi TDM (ime po početnim slovima imena njegove dece), pridodao i novoosnovanu farmu ovaca u Obrovcu, odlučio je da stečeno znanje i iskustvo što efikasnije primeni i u novom poslu, kojim je on prvi u familiji počeo ozbiljnije da se bavi, pišu „Novosti“.

Pošto je, kako napominje, sklon inovacijama, pa i svojevrsnom eksperimentisanju radi unapređenja poslovanja, uz pomoć dvojice stručnjaka iz Sremske Mitrovice kreirao je poseban kompjuterski program pomoću kojeg sada, na daljinu, precizno upravlja farmom od ukupno 400 ovaca i jaganjaca rase il de frans, smeštenih u specijalnom „plasteniku“, takođe jedinstvenom objektu te vrste u Srbiji.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– U nameri da napravim najjeftiniji objekat za ovce, koji bi istovremeno bio maksimalno funkcionalan, početne ideje „pokupio“ sam preko interneta, od francuskih i kanadskih ovčara, ali su njihova rešenja bila mnogo skupa – kaže Mrđan za „Novosti“.

Zato je, kako dodaje, nakon konsultovanja sa drugarom iz Obrovca koji pravi plastenike za povrće, rešio da na svom porodičnom imanju u ovom mestu napravi sličan objekat za ovce, pokriven dvostrukim slojem deblje plastične folije.

Radnici na Farmi „TDM-beee“ ,Foto: Darko Dozet

– Kasnije smo dodali izolaciju od kamene vune i uveli još neke „novotarije“, tako da sad imamo komforan prostor u kojem preko cele godine boravi kompletno stado.

Mrđan planira da uskoro pridoda još jedan „plastenik“, kako bi stado uvećao na 600, a postepeno u doglednoj budućnosti i na 2.000 grla. Osnovni cilj je, kako dodaje, da se svakog meseca ojagnji 50 ovaca…

 

Čitav taj proces u ovčarstvu uspešno kontroliše primenom IT tehnologije, preko posebnog softvera koji sadrži podatke o svakoj ovci i jagnjetu, koji lekovi i veterinarske intervencije su primenjivani, kakva je ishrana korišćena, vodi preciznu evidenciju troškova i mnoge druge stavke – sve je na jednom mestu.

– Želimo da napravimo berzu, odnosno bazu podataka i u tu našu mrežu uvežemo sve ovčare u Srbiji, da im pomognemo da lakše rade i povećaju proizvodnju i prihode – ističe Mrđan.

Na ovčarskoj farmi za primer, sve je potpuno mehanizovano, a samo tri radnika mogu da urade sve što je potrebno.

Farma „TDM-beee“, koja ima i ratarsku proizvodnju za svoje potrebe, proizvodi isključivo jagnjeće konzumno meso i priplodni materijal, a plasman robe na domaćem tržištu je potpuno obezbeđen.

– Od ovčarstva u Srbiji može da se živi. Treba samo dosta rada, truda i podrške, kako bismo tu proizvodnju što više unapredili, da kvalitetom i količinom budemo konkurentni i u svetu – poručuje Mrđan.

Vladimir Mrđan za kompjuterom, Foto Darko Dozet

Obekat tri puta jeftiniji

„Plastenik“ za ovce dimenzija je 70×11,5×3,6 metara.

– Zidani objekat bi me koštao 50 evra po kvm, drveni od 25 do 30 evra, a ovaj je izašao svega 15 evra po kvadratnom metru – precizira vlasnik farme.

Mrđan je posle završene Škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, četiri godine radio kao policajac, a onda je uniformu zamenio privatnim biznisom.

– Posao sam učio od tasta, dobio priliku i iskoristio je – veli uspešni preduzetnik, u čijih je pet firmi ukupno 70 zaposlenih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here