Folklor, sport i Raštanijada u Gajdobri

1350
Foto: Dnevnik

GAJDOBRA: Selo sa blizu 3.000 stanovnika u bačkopalanačkoj opštini, 12. jula slavi crkvenu slavu pravoslavnog hrama posvećenog svetim apostolima Petru i Pavlu, ali za Hercegovce, koji čine ogromnu većinu ovdašnjih meštana, Petrovdan je i seoska slava.


Na sam dan slave u hramu će u 9 sati biti održana sveta arhijerejska liturgija, a u 18 sati obaviće se sečenje slavskog kolača.

Između 19 i 19.30 ispred hrama biće doček maratonaca, odnosno onih koji su istrčali tradicionalni mini maraton koji se više od dve decenije održava na stazi sa startom ispred hrama Svetog Jovana Krstitelja u Bačkoj Palanci do hrama u Gajdobri.

Slavski dani biće u znaku tradicionalnih pratećih manifestacija sa puno sporta, folklora, kulture i kuvanja raštana. Turnir u malom fudbalu „Gajdobra” igraće se po tradicionalno specifičnom sistemu, odnosno igraće ulica protiv ulice. Pa će tako, fudbal igrati, na primer, Bilećani protiv Gačana, Trebinjci i Nevesinjci… U četvrtak na stadionu FK „Hercegovca” u 18.30 veterani će prikazati koliko su „zaboravili” najpopularniju igru na planeti, a u 20 sati u sportskoj hali sastaće se veterani RK „Hercegovac”. U isto vreme u ovdašnjoj biblioteci biće održana promocija knjige dr Milana Micića „Hercegovački doborovljci u Prvom svetskom ratu”.

[wonderplugin_slider id=136]

 

U subotu u sportskoj hali od 20 sati je veče folklora u kome će pored domaćina KUD „Blagoje Parović” učestvovati i gosti: KUD „Vinogradar” iz Ledinaca, AKUD „Sonja Marinković” iz Novog Sada, KIC „Mladost” iz Futoga, KUD „Šumadija” iz Gornjeg Milanovca” i KUD „Jovan Dučić” iz susedne Nove Gajdobre. Poslednjih godina ovde je posebna atrakcija Sajam etno-hrane „Raštanijada”, manifestacija koja čuva tradicionalne recepte iz starog zavičaja. Sajam počinje u nedelju, a pored redovnih učesnika, odnosno ekipa iz Nove Gajdobre i Gajdobre, prijavljene su, po rečima Vlada Šušića, predsednika organizacionog odbora, i dve ekipe iz Trebinja i jedna iz Nevesinja. Održaće se i takmičenje u narodnom višeboju, tačnije u skoku udalj iz mesta, bacanju kamena sa ramena i nadvlačenju konopca.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here