„Moramo da radimo na sebi da bi nam deca živela bezbednije“

Potpisan sporazum o saradnji sa Fondacijom "Tijana Jurić"

1240

BAČKA PALANKA: Sporazum o saradnji Opštine Bačka Palanka sa Fondacijom „Tijana Jurić“ potpisali su danas (28.08.) predsednik opštine Branislav Šušnica i upravitelj Fondacije Igor Jurić.


Ovim sporazumom Fondacija će svojim edukativnim radionicama obuhvatiti učenike svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Bačka Palanka. Radionice će biti organizovane i za roditelje, a u planu je da se radom počne od ove školske godine.

Upravitelj Fondacije koja nosi ime njegove tragično preminule ćerke Tijane, Igor Jurić zahvalio se predsedniku opštine Bačka Palanka i opštinskom veću što su prepoznali važnost radionica za bolju bezbednost dece.

Igor Jurić

„Ukoliko gledamo statističke podatke i u Vojvodini i u ostatku Srbije, možemo da vidimo da se ovde dešava i digitalno i vršnjačko nasilje, i trgovina ljudima. Naša edukacija je takva da će deca, ali i roditelji moći da vide realne i istinite primere dece i njihovih porodica koji su prošli kroz neki od vidova nasilja ili nestanka. To nisu primeri iz Amerike, Nemačke ili drugih stranih država već ono što se desilo ovde, u Srbiji“, rekao je Igor Jurić.

On napominje da su se neki tragični slučajevi desili i u okolini Bačke Palanke i da je to svakako signal da treba preventivno da se deluje. Fondacija ovakvim sporazumima ne dobija nikakvu finansijsku pomoć, ali, kako je naglasio Igor Jurić, očekuju tehničku pomoć, uključenost čelnika Opštine u radionice, apel medija roditeljima o važnosti ovakvog vida edukacije, „jer što su više informisani roditelji, njihova deca su bezbednija“.

„Vrlo je važno da se ovakve stvari čuju, mi nemamo pravo da ne brinemo dovoljno o deci i kada to kažem mislim i na digitalnu pismenost ne samo dece nego i roditelja. Moramo da radimo na sebi da bi nam deca živela bezbednije“, istakao je Jurić.

O važnosti potpisivanja ovog sporazuma u jednoj manjoj sredini kao što je Bačka Palanka govori i podatak da su, u zadnjih 30 slučajeva nasilja nad decom, ta deca bila iz manjih sredina.

Branislav Šušnica

Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica rekao je da je ovo možda najteži i najzahtevniji korak za njega kao predsednika opštine jer se pre svega saoseća sa bolom porodice Jurić.

„Bezbednost naše dece je od neprocenjivog značaja. Mi stajemo uz Fondaciju „Tijana Jurić“ i spremni smo na svaki vid tehničke podrške. Sa gospodinom Jurićem obići ću svaki školu da svojim primerom mogu da utičem i na druge roditelje u našoj opštini“, rekao je Šušnica.

Fondacija „Tijana Jurić“ osnovana je 2. juna 2015. godine na inicijativu Igora Jurića, oca Tijane Jurić koja je 26. jula 2014. godine nestala u Bajmoku i iste noći ubijena u okolini Sombora. Njen ubica osuđen je na 40 godina zatvora. Misija Fondacije je podizanje svesti javnosti kroz edukativne radionice i projekte o svim vidovima nasilja i trgovine ljudima. U maju 2017. godine Fondacija je formirala Registar nestalih lica Srbije s ciljem da se doprinese boljoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom. Registar se nalazi na adresi www.nestalisrbija.rs.

[wonderplugin_slider id=26]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here