Novi ciklus Francuskog filmskog karavana: Glumice

Ulaz na sve projekcije je besplatan

600

BAČKA PALANKA: U Gradskom bioskopu od 21. do 24. oktobra biće prikazan novi ciklus Francuskog filmskog karavana Glumice.


Nedelja 21.10. od 20.00 časova film „CEZAR I ROZALIJA“
Ponedeljak 22.10. od 20.00 časova film „PAKAO“
Utorak 23.10. od 20.00 časova film „ŽIL I DžIM“
Sreda 24.10. od 20.00 časova film „LIFT ZA GUBILIŠTE“

Romi Šnajder i Žan Moro – dve gotovo mitske ličnosti francuskog filma, talentovane i karakterne žene. Romi Šnajder, dugo zarobljena u simpatičnoj slici ličnosti Sisi koji ju je otkrio, ima iza sebe obimnu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova.

Nakon 35 godina od njene tragične smrti u 42 godini, ona zauzima značajno mesto u francuskim srcima i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu. Žan Moro, ikona novog talasa, bila je takođe značajna ličnost filma. Igrala je kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište.

Prva francuska glumica koja se pojavila naga na filmu, feministkinja od početka, ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma. Romi Šnajder i Žan Moro su glumile samo jednom zajedno, u Procesu u režiji Orsona Velsa.

Cezar i Rozalija – César et Rosalie

Režija:​ Klod Sote
Igraju: ​Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej

Otkako se razvela od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Iz veze sa Antoanom ima ćerku koja predstavlja jedinu vezu između njih dvoje. Kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje. Shvatajući da će mlada žena da ga napusti, Cezar predlaže Davidu da živi sa njima. Dva muškarca ubrzo postaju veliki prijatelji.

Pakao – L’Enfer

Režija: ​Anri-Žorž Kluzo
Igraju:​ Romi Šnajder, Serž Ređijani

Godine 1964, Anri-Žorž Kluzo počinje snimanje filma “Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem koji priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje, režiser se razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih scena.

Žil i Džim – Jules et Jim

Režija:​ Fransoa Trifo
Igraju:​ Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser

Radnja filma se odvija u periodu od 1912. i 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz Džim. U Parizu, obojica se zaljubljuju u Ketrin, i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima.

Lift za gubilište – Ascenseur pour l’échafaud

Režija:​ Luj Mal
Igraju:​ Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli

Žilijen Tavernije je uspešni biznismen koji je u emotivnoj vezi sa šefovom suprugom. Njih dvoje odlučuju da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Nakon ubistva Žulijen ustanovi da je zaboravio da ukloni jedan od tragova, te se vraća, ali ostaje zarobljen u liftu. U isto vreme, mladić i devojka iz susedstva ukradu mu automobil. Njih dvoje će sticajem okolnosti počiniti zločin za koji će biti okrivljen Žilijen.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here