I dalje aktivni na humanitarnom planu

Gimnazija "20. oktobar"

1054

U bačkopalanačkoj gimnaziji „20. oktobar“ nastavlja se uspešan humanitarni rad. Krajem aprila i početkom maja održane su dve humanitarne akcije, jedna žurka i jedna pozorišna predstava.


Teododra Radaković, učenica: – Došli smo na ideju da pomognemo Nađi Kvrgić iz Novog Sada, koja boluje od leukemije. Sa tom bolešću bori se već godinu dana, momentalno je u Nemačkoj sa majkom, na lečenju.

Pogledali smo njene video snimke i devojčica je veoma pozitivna, ima četiri godine i puna je života i prosto vas tera da joj pomognete. Obratili smo se profesorici Jasni Lukić, koja nam je izašla u susret i pomogla nam da zajedno sa Đačkim parlamentom organizujemo tu humanitarnu žurku. Žurka je održana u „Korneru“ 27. aprila i prošla je super i bez problema, odziv je bio velik. Do sada smo skupili 39.000 dinara, čekamo još neke novce i to sve ćemo poslati na žiro račun porodice bolesnice.

Milica Vajagić, maturant gimnazije: – Humanitarna predstava „Balkanski špijun“ održana je 3. maja u narodnom bioskopu u organizaciji Dramske sekcije škole. Predstavi su se pridružili i članovi MNRO-a (mentalno nedovoljno razvijenih osoba), čiji je i Nikola Jatić iz Obrovca član, za kog je i odigran igrokaz, a dečko boluje od cerebralne paralize. Članovi MNRO-a su ispred bioskopa prodavali svoje radove koje su napravili na nastavi.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Sama predstava je prošla dobro, i uz tehničku podršku Maje Đukanović i Tare Pogančev, uloge su tumačili Filip Novaković, Isidora i Nedeljko Duvnjak, Lena Gordić i Marko Došlov. Skupili smo 25.000 dinara.

Filip Novaković, maturant i predsednik predsedništva i predsedavajući izvršnog veća Učeničkog parlamenta gimnazije: – Novac prikupljen na predstavi biće doniran dečaku Nikoli Jatiću za petu operaciju. Nakon četiri prethodne operativne intervencije primećen je značajan napredak, on počinje lagano da hoda, da vozi bicikl, da jaše.

Naše humanitarne akcije su počele pre dve i po godine, kada je održan humanitarni koncert u dvorištu Muzeja grada. Najveći „bum“ smo doživeli u posledljih godinu dana, kada je završena reforma učeničkog parlamenta i kada je rukovodstvo moglo da krene sa svim aktivnostima.

Nadam se da će naši naslednici ići putem koji smo mi izgradili, jer parlament je ono što upotpunjuje naš učenički život, koji nije samo suvo učenje. Ovim putem se zahvaljujem kompletnom nastavnom i pomoćnom osoblju škole i našoj direktorici Tamari Antić. Naravno, zahvaljujem se i sve i jednom kolegi, drugu i drugarici koji su pomogli da izgradimo ono, što je učenički parlament danas.

Direktorka gimnazije „20. oktobar“, Tamara Antić: – Potreba učenika da pomognu se iskazala na kraju u velikom stepenu samoinicijative. Nažalost, mora se pomoći na jako puno strana, eto u planu je i predstava „Balkanskog špijuna“ u Čelarevu, a i neka nova humanitarna predstava za kraj školske godine. Mi smo podržali tu njihovu potrebu da pomognu i našim iskustvom kanalisali njihove aktivnosti.

Raduje, da ovaj lep gest humanosti gimnazijalaca ima sve više odjeka i kod drugih, tako da se humanitarne akcije organizuju sve češće. Sigurno je jedna od najplemenitijih oosobina čoveka – pomoći drugom u nevolji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here