Glavni kineski epidemiolog otkrio kada će se završiti pandemija

6458
Foto: AP/Park Dong-joo

Pandemija koronavirusa završiće se do juna ako zemlje sa teškom epidemiološkom situacijom preduzmu neophodne mere, izjavio je predsednik specijalne ekspertske komisije Državnog komiteta za javno zdravlje Kine Džung Nanšan.


„Drago mi je što vidim da se već preduzimaju mere u Italiji i Južnoj Koreji. Tamo se već osetno smanjuje broj novih slučajeva. Ako to bude tako, očekujem da će se epidemija završiti u junu“, izjavio je epidemiolog na konferenciji za novinare.

On je objasnio da, po pravilu leti pri relativno visokoj temperaturi vazduha virus nije mnogo aktivan, pa će epidemija početi da opada.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Kineski stručnjak je istakao da je zaraznost ovog virusa veoma velika i da je potrebna intervencija vlade da bi se kontrolisala.

„U nekim zemljama smrtnost od ove bolesti je vrlo velika – u Italiji, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj. To znači da se mora obratiti prilična pažnja na epidemiju. Jer ako pogledate Kinu, stopa smrtnosti od ovog virusa u zemlji je oko tri odsto, ali zapravo je razlika ogromna. U Vuhanu i provinciji Hubej stopa smrtnosti dostiže 4,9 odsto, a izvan Hubeja je vrlo niska. To znači da postoje vrlo stroge mere kontrole“, objasnio je Džung.

Ranije je portparol državnog komiteta za zdravlje Kine Mi Fen izjavio da je vrhunac epidemije KOVID-19 u Kini već prošao.

[wonderplugin_slider id=136]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here