Godina sa puno aktivnosti i ekspanzije grnčarstva

Udruženje „Keramnistika“

845

Ina Popović-Bulić iz Udruženja „Keramistika“ je sumirala dešavanja tokom proteklog dela 2018. godine.


– Tokom ovog leta, Udruženje „Keramistika“ bilo je jako aktivno. Imali smo puno radionica od juna pa sve do početka oktobra. Prvu radionicu za decu smo imali na „Etno-šoru“ koji organizuje TOO Bačka Palanka, a bila je dobro posećena i praćena od strane medija i izvan Palanke.

– Potom smo u Somboru u „Ulici starih zanata“, manifestaciji koju organizuje TO grada Sombora, izložili svoje rukotvorine. Manifestacija je trajala četiri dana i „Keramistika“ je bila prisutna sve vreme. Kada je počeo letnji raspust u školama pa do 30. avgusta, krenuli smo sa radionicama u prirodi, što je za decu najbolje, boravak u prirodi, upoznavanje okoline i prelepih prirodnih resursa Bačke Palanke, gde se može pronaći grnčarska glina, što smo mi i radili.

– Obučavala sam decu kako se pronalazi glina, kako se obrađuje i sve to uz radionice. Posle radnog dela imali smo sportske aktivnosti, kuvali, pecali ribu, radili sa drvetom, sve to u trajanju od 3-4 sata. Radionice smo nazvali „Gradski Robinzoni“ jer su deca iz grada učila kako da žive, da se snađu u prirodi. Za nabrojane projekte smo aplicirali za sredstva kod lokalne samouprave, što je naišlo na odobravanje i sredstva su nam dodeljena, tako da je učešće dece na radionicama bilo besplatno, materijal za izvođenje radova nabavljen, a sami članovi Udruženja su učestvovali u projektima volonterski.

– U našem gradu smo imali i radionice tokom „Dunavskog veza“, „Sajma cveća“, „Đinđuveraja“ gde smo pokazali da se nakit može praviti i od gline. Pojavljujemo se i na najnovijoj manifestaciji u gradu „Noćnom pazaru“. Najsvežije je bilo naše učešće na „Jesenjem balu“ MKUD-a „Večera Šandor“.

Pored svega navedenog, ostvarili smo i prekograničnu saradnju sa Udrugom „Izvori života“ iz Iloka, koji već sarađuju sa nama određeno vreme, a ove godine radionica je bila multinacionalna, došla su deca iz Mađarske, iz Hrvatske deca Srba, iz Hercegovine koji su imali zadatak da izrade nešto autentično iz kraja odakle dolaze.

– Za vreme „Grožđenbala“ u Iloku, u saradnji sa Savezom invalida iz Zagreba imali smo radionicu za decu i odrasle. Sve u svemu do sada smo imali oko petnaestak radionica sa preko 150 učesnika, uglavnom dece, koji su se upoznali sa ovim starim zanatom. Naše aktivnosti su sada usmerene na edukaciju dece u vezi grnčarsta i keramike. Oni imaju jaku široku primenu, a mora se dobro upoznati tehnologija pripreme gline, izrada predmeta, pečenje istih i finalizacija.

– Postoji sve rasprostranjenija tendecija u svetu zamena plastike sa keramikom, porcelanom, jer se zna da se plastika teško rastvara posle upotrebe i stvara smeće. Još jedan ogranak u radu sa glinom je zemljana arhitektura, što je najnovija tendencija u svetu za zdrav život u što zdravijoj sredini. Tako počinje ponovo izgradnja, sada već ekskluzivnih kuća od prirodnih materijala, gline, a one koje postoje, preuređuju se i restauriraju. Pored posuđa od keramike, sve više se i enterijer preuređuje sa ovim zdravim prirodnim materijalom.

Na kraju razgovora sa Inom Popović-Bulić, žene koja pravi upotrebne i ukrasne predmete od gline, došli smo do zaključka, da se svet konačno „dozvao pameti“ i počeo da stvara prirodnim i zdravim materijalima. Samim tim je uloga Udruženja „Keramistika“ još izraženija u edukaciji novog naraštaja, koji treba da naslede svet od nas i da ga urede prema sebi, da bude što zdraviji i prijatniji kutak za život. Više o tome možete videti u emisiji RTV Vojvodine „Paleta“ od 22. oktobra, koja je na ukrajinskom jeziku, ali je titlovana, a u njoj učestvuje naša sagovornica.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here