Gradski muzej Bačke Palanke iskoristio pomoć države i stručnjaka

Sanacija impozantnog zdanja privodi se kraju, ali već sad meštani kao i posetioci grada mogu da pogledaju interesantne postavke radnim danima od 8 do 14 časova

980
Foto: T. Pačić, Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Dok posetioci budu hodali između replika mumije i sarmatskog groba, do mirotočive ikone, ili posmatrali demona Pazuzu sa obavezne udaljenosti od jednog metra, putovaće kroz vreme sve do Drugog svetskog rata. Još mnoštvo sadržaja čeka sve one koji se upute u rekonstruisani Muzej grada u Bačkoj Palanci.

Sanacija impozantnog zdanja privodi se kraju, ali već sad meštani kao i posetioci grada mogu da pogledaju interesantne postavke radnim danima od 8 do 14 časova. Moguće su i organizovane posete uz stručno vođstvo, koje je potrebno prethodno najaviti.

Kako kaže direktorka Kulturnog centra Bačka Palanka, Olja Nađ, ova ustanova sada može da se pohvali jednim od najlepših prostora u regionu, a radovi koji su trajali oko dve godine, sada su u trećoj i poslednjoj fazi. Dugi proces rekonstrukcije se odvija uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Bačka Palanka.

Foto: Atrakcija – replika mumije (foto: T. Pačić)

– Sama zgrada u kojoj je Muzeja grada je 12. marta stavljena pod zaštitu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – ističe direktorka Nađ. – Dobili smo evidencioni karton, a stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda dolaze redovno u objekat muzeja kako bi izvršili sva potrebna merenja i kompletirali dokumentaciju koja je potrebna da se uspešno privede kraju proces stavljanja pod zaštitu. Stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda su predvođeni Ginom Mrkić, a moramo da se zahvalimo i Branki Mačkaški koja je tu za sva pravna pitanja, istoričaru umetnosti, dr Bogdanu Janjuševiću, kao i Slavici Vujović koja nas je i povezala sa Zavodom.

Kada je reč o eksponatima, pokretnim kulturnim dobrima, ona su pod svojevrsnim patronatom Muzeja Vojvodine. Ta institucija je nadređena bačkopalanačkom muzeju i njihovi stručnjaci, predvođeni Ilijom Komnenovićem, dolaze redovno u savetodavne posete. Oni su takođe pomogli u odabiru eksponata i formiranju postavki. Ovde ističu da duguju zahvalnost stručnjacima Muzeja Vojvodine za savete i pomoć u restauraciji i konzervaciji predmeta.

Foto: Olja Nađ (foto: T.Pačić)

Od arheologije do digitalizacije

Tokom radova na sanaciji zgrade muzeja, otkriveno je arheološko nalazište. U toku su ispitivanja, a najverovatnije je reč o objektu ili čak naselju koje se nalazi ispod samog muzeja, dodaje Olja Nađ. Istovremeno je u toku digitalizacija samog muzeja. Palanačka ustanova je jedna od retkih kojoj je Ministarstvo kulture odobrilo u celosti projekat digitalizacije i dodelilo sredstva za tu namenu.


Postavke u svakoj sali tematski su prilagođene turistima, a posebno deci. Mališani, ali i stariji posetioci, mogu dosta naučiti o kulturi i tradiciji, ne samo bačkopalanačke varoši. Tako se može videti replika učionice iz stare nemačke građanske škole, legat Željka Drljače, replika građanske sobe, etno kuća, ali i slike vrhunskih majstora koje se nalaze u galeriji muzeja.

– Prilikom formiranja postavki nismo ništa radili na svoju ruku, pomogli su nam mnogobrojni stručnjaci, među kojima su etnolozi, istoričari, arheolozi – ističe direktorka Olja Nađ. – Zahvalni smo dr Mlađenu Jovanoviću sa Prirodno-matematičkog fakulteta koji nam je pomogao u našoj paleontološkoj zbirci i koji nam i dalje pomaže.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here