Hramovna slava u Bačkoj Palanci (FOTO)

3571

BAČKA PALANKA: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici i svi građani Bačke Palanke danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja – Ivanjdan.


Na Svetoj liturgiji održanoj jutros od 9.00 časova u Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja okupio se veliki broj vernika. Vašar koji takođe okuplja veliki broj građana, na radost najmlađih bio je ispunjen tezgama sa slatkišima, igračkama, ali i ringišpilima.

U 19 časova u Svetojovanskom hramu biće održan polučasovni vokalno-instrumentalni nastup Centra tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke. Slavlje povodom Ivanjdana trajaće do kasno u noć, kao i svake godine.


Običaji za Ivanjdan.

Ivanjdan prate različiti običaji. Jedan od njih je i pletenje venčića od poljskog bilja i cveća, kojim se kite kapije. Venčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja.

Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine leta i da se time ovenčala.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Mnogi običaji imaju u sebi i „magijski cilj“. Ivanjdan kao i Đurđevdan, prvenstveno su praznici koji slave vračare i one ne propuštaju svoju priliku da tada, u noćima magije naprave svoje obrede i čaranja.

Seoske vračare na ovaj dan beru razno bilje. Ubranih travki mora biti tačno 77 i još jedna, ali samo pola neke biljke. Ona služi bajalicama za lečenje nepoznate bolesti, ona koja nema ime. Smatra se da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg sunca nestane.

Postoji i verovanje da se na taj dan može videti lik budućeg bračnog partnera – suđenika. Naime u poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here