Humanost je odlika velikih ljudi

Bačka Palanka dvanaesti put za redom proglašena za najhumaniju sredinu u Srbiji

785

Naša opština je godinama unazad jedna od najhumanijih sredina u Srbiji, ne samo po dobrovoljnom davalaštvu krvi, već i po pomoći ugroženima, a posebno u vreme katastrofalnih poplava 2014. godine.


Branislav Šobot

I ovaj put je Bačka Palanka dobila priznanje za najhumaniju sredinu u Srbiji za prošlu godinu sa 5,64 odsto dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika.

– Mi smo bili među najhumanijima i pre osamostaljivanja Srbije 2006. godine, ali su tada bila druga merila. Krenuli smo i ovu godinu dobro, a najviše zasluga za kontinuitet imaju davaoci krvi. U poslednjih nekoliko godina su davaoci bili ti koji su pronosili priču. To su naši volonteri, učenici srednjih škola, naročito Gimnazije „20. oktobar“ koji su nam puno pomogli u vidu edukacije njihovih vršnjaka po pitanju dobrovoljnog davanja krvi.

– Mladi su shvatili da davanjem krvi ne gube ništa. Mislim da postoji neka hemija između žitelja naše opštine i davaoca krvi. Oni su stekli poverenje u nas i sve ono što smo mogli da ispunimo prema njima, uradili smo. Valjda će i država konačno to shvatiti, kaže sekretar Crvenog krsta Bačka Palanka Branislav Šobot.

U bačkopalanačkoj opštini volonteri Crvenog krsta Bačka Palanka puno rade na motivaciji dobrovoljnog davalaštva krvi, pa nije redak slučaj da u nekim akcijama u gradu bude i dvocifren broj novih davalaca. To znači da se mreža humanih sugrađana vidno podmlađuje.

– Motivišemo nove davaoce putem priče o značaju dobrovoljnog davanja krvi i trudimo se da oni izdvoje 15-20 minuta slobodnog vremena i pomognu nekome u nevolji. Ukoliko se osvrnu oko sebe, videće da u svojoj porodici, kod prijatelja, kumova imaju nekoga ko je bio na operaciji i kome je krv bila potrebna. Puno mladih ima u svojoj porodici davaoce krvi, i tu ne treba puno motivacije, samo konstantan razgovor, naglašava Šobot.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Crveni krst Bačka Palanka pored dobrovoljnog davanja krvi aktivno pomaže najugroženije građane kojima dele ogrev, higijenske i prehrambene pakete, polovnu odeću i tako dalje.

– Trudimo se da im pomognemo koliko možemo. Koristimo spiskove Centra za socijalni rad i naše spiskove sa terena i trudimo se da pomognemo najrealnije. Znamo da je potreba mnogo veća od naših mogućnosti, ali akcenat bacamo na porodice sa više male dece i gde ima bolesnih ljudi. Gledamo prvo da pomognemo radno nesposobnima, a za one radno sposobne postoje drugi metodi. Mi u Crvenom krstu ne možemo mnogo toga, ali se trudimo da ono što možemo realno i kvalitetno uradimo, zaključio je sekretar Crvenog krsta Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here