I dogodine bez zapošljavanja u javnom sektoru

558

Iako će od 1. januara biti povećane plate od pet do 12 odsto u školstvu, zdravstvu, vojsci, policiji, državnoj upravi i javnim preduzećima, restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute, piše „Politika“.


Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi već nekoliko godina, biće produžena i na celu 2019. godinu – to je pre dva dana odlučila Vlada Srbije kada je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

„U izveštaju Evropske komisije za 2017. godinu konstatuje se da je od 2015. broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen za više od 29.175 radnika, sa naglaskom da je potrebno nastaviti sa optimizacijom javnog sektora kako bi se ostvario uticaj racionalizacije“, piše u obrazloženju ovog zakona.

Mera zabrane prijema u radni odnos u javnom sektoru uvedena je krajem 2013. i do sada je u dogovoru sa MMF-om u više navrata produžavana“.

Bilo je izuzetaka, kada su novi kadrovi primani u radni odnos tamo gde se pojavila potreba za tim.

Za to je, međutim, bilo potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Srbija se prema ukupnom broju zaposlenih trenutno nalazi čak i ispod proseka CIE i ispod većine pojedinačnih zemalja, izuzev Makedonije i Bugarske), jer u državnom sektoru Srbije radi manje od sedam zaposlenih na 100 stanovnika – prosek u drugim zemljama je gotovo osam radnika, navodi „Politika“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here