I ove godine „Dan sremuša“

Iz Udruženja građana "Stav"

737

Udruženje građana „Stav“ će tokom ove godine u Bačkoj Palanci organizovati nekoliko manifestacija. Radi se o „Zlatnoj svadbi“ početkom jula, a Zoran Jovičin iz UG „Stav“ poziva sve one koji ove godine obeležavaju 50 godina braka da se na vreme jave.


Početkom jeseni će se u Bačkoj Palanci održati sajam domaće hrane, odnosno sajam zimnice „Bakin špajz“ koji bi trebao da se održi u parku ispred OŠ „Heroj Pinki“.

Zoran Jovičin

– Imamo već oko četrdesetak izlagača zainteresovanih za učešće na sajmu, kaže Zoran Jovičin. Napravili smo brošuru koju smo delili po Bačkoj Palanci i pozivamo sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i udruženja građana koja prave zimnicu ili nešto iz gastronomije da nam se jave.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Ono što nam dolazi je „Dan sremuša“ koji će se održati 6. aprila u Neštinu i Viziću. To je tradicionalna deveta manifestacija, a novina u odnosu na prošlu godinu je odziv do sada više nego dobar. Imamo već oko 200-250 ljudi koji će sa nama obilaziti Vinarije i konzumirati sremački doručak. Planiran je obilazak Pravoslavne i Katoličke crkve, kao i poljoprivrednog gazdinstva gde od đumbira prave proizvode. Posle toga idemo u šetnju tzv. „manastirskom rutom“ i dolazimo u „Baštu Sremuša“ gde ćemo imati stručna predavanja. Tu će biti dr Ćurčin koji će pričati o sremušu sa zdravstvenog aspekta, a imaćemo i predavače sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji će nam pričati o tome kako se bavi tinktura od sremuša.

– Oni koji imaju pasoš, a nemaju prevoz biće organizovan autobuski prevoz od Turističke organizacije Opštine do Sremske kuće koji će ih u poslepodnevnim satima vratiti u Bačku Palanku. Učestvovaće i nekoliko ravničarskih udruženja, a ovaj put očekujemo veći odziv što se tiče Palančana. Nedelju dana pre toga će se u subotu, 30. marta od 10 časova ispred Erste banke održati promocija manifestacije uz degustaciju salate od sremuša, vina i rakije. Manifestaciju „Dan Sremuša“ su podržali Opština Bačka Palanka, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Sebastijan limarija, Udruženje „LAG Fruška gora – Dunav“ i „Čegar elektro“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here