Istraživanje: Bračne svađe samo muškarcima zadaju glavobolje

545

Problemi u braku imaju zdravstvene posledice samo po muškarce, pokazalo je novo istraživanje.


Pripadnici jačeg pola, koji se često svađaju sa svojim partnerkama, pate od nesanice i migrena.

Istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Nevadi, trajalo je punih 16 godina. Ono je pokazalo da u brakovima u kojima ima više konflikata, muževi imaju više zdravstvenih problema i češće pate od glavobolja, nesanice i imaju lošije zdravstveno stanje, piše „Dejli Mejl“.

Vođa istraživanja Rouzi Šraut kaže da su poverenje i razumevanje među partnerima veoma bitni u svakoj vezi.

„Kad se svađaju, muž i žena su jedno prema drugom neprijateljski nastrojeni. To izaziva razne nelagode, između ostalih i zdravstvene. Istraživanja koja su sprovođena paralelno s našim pokazala su da svađe uzrokuju mnogo stresa i uništavaju imunitet kod ljudi, te imaju negativan uticaj na kardiovaskularni sistem“, objašnjava ona.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Istraživači su pitali bračne parove jesu li se u proteklih godinu dana svađali oko jednog od šest najčešćih tema sukoba, a to su novac, deca, veroispovest, kako će provoditi slobodno vreme, odnos sa porodicom partnera, kao i odnos sa sopstvenom porodicom. Zatim su ih pitali o zdravlju i koliko njihovo zdravstveno stanje utiče na njihove poslovne obaveze i jesu li u protekloj godini bili dovoljno zdravi. Upitani su i da li provode slobodno vreme radeći ono što žele, imaju li poteškoća sa spavanjem, da li se osećaju nervozno ili frustrirano i da li su patili od glavobolja.

Na skali od jedan do pet, istraživači su odlično zdravlje ocenjivali peticom, a čestu sklonost razboljevanju jedinicom. Parovi koji se u početku braka nisu često svađali u proseku su dobili ocenu 4.07, dok su parovi koji su se često svađali zdravstveno ocenjeni sa 3.86.

Prateći zdravstveno stanje bračnih partnera narednih 16 godina, pokazalo se da se opšte zdravstveno stanje nije bitno promenilo.

Interesantno je, međutim, da je razlika u rezultatima u celosti zavisila od zdravlja muškaraca u braku. Ispostavilo se da svađanje nema nikakav uticaj na zdravlje žena.

Muževi koji su se svađali sa svojim ženama zbog više različitih stvari, kao što su finansije, porodični odnosi ili vaspitanje dece bili su u znatno lošijem zdravstvenom stanju od muževa koji su se manje svađali sa svojim ženama.

Najlošijeg zdravstvenog stanja su bili oni muškarci koji su se svađali od početka braka – izjavili su pomenuti stručnjaci na godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije za istraživanje odnosa u Koloradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here