Izgradnja kapele prioritet

Mesna zajednica Neštin

780

U Neštinu – jednom od dva sela bačkopalanačke opštine, koja geografski pripadaju Sremu, a administrativno bačkopalanačkoj opštini, po poslednjem popisu živelo je oko 800 stanovnika.


Na mestu predsednika Saveta neštinske mesne zajednice, Siniša Vujasinović se nalazi nešto duže od dve godine. Kao i ostali Saveti mesnih zajednica sa područja bačkopalanačke opštine i neštinski je krajem minule godine, napravio plan radova koje bi kod njih trebalo obaviti tokom ove godine.

– Na listi poslova koje smo predvideli da ih treba uraditi među prvima je izgradnja kapele. Neštin je uz Vizić, jedino mesto u bačkopalanačkoj opštini koje nema izgrađenu kapelu, što je svakako problem koji bi trebalo rešiti čim pre. Pored kapele koja je zaista neophodna, u Neštinu je prisutan problem deponije smeća.

Nadamo se da će ova dva problema biti rešena u skorije vreme, pa koristim i ovu priliku da apelujem na nadležne da čim pre pristupe njihovom rešavanju – kaže Siniša Vujasinović.

Neštinci koji su već pomalo navikli na odlazak u sedište opštine – Bačku Palanku i prelazak državne granice uz pregled pasoša, vozila i svega ostalog – na to se i ne žale. Žale se jedino što svoje poljoprivredne proizvode, baš zbog pomenutog prelaska, nisu u mogućnosti da prodaju i plasiraju u Bačkoj Palanci.

– Upravo zbog problema prenošenja robe preko granice, najveći je broj onih koji svoje ratarske, voćarske i druge poljoprivredne proizvode predaju u dve poljoprivredne zadruge koje rade u Neštinu – ZZ „Srem“ i ZZ „Nektar – agrar“.

U našem selu je razvijeno voćarstvo i vinogradarstvo, a pored gajenja vinove loze po kojoj su Neštinci nadaleko poznati, svakako da vredi spomenuti i proizvodnju breskve, jabuka i krušaka. U oblasti voćarske proizvodnje prisutan je i problem angažovanja sezonske radne snage iz samog mesta. Međutim, ovaj problem nije prisutan samo ovde kod nas. Upravo zbog toga prinuđeni smo da „uvozimo“ radnike iz Bačke Palanke, pa čak i Novog Sada u periodu povećanog obima posla – naglašava Vujasinović.

Od kada je „Komunalperojekt“ preuzeo obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, Neštinci za razliku od žitelja nekih drugih sela u našoj opštini, nemaju razloga da budu nezadovoljni.

– Svake druge srede bačkopalanačko komunalno preduzeće, obavlja poslove iznošenja smeća i sa te strane žitelji Neština nemaju primedbi. Kada je u pitanju voda koju koristimo za piće ona se redovno kontroliše, a njen kvalitet je dobar baš kao i kvantitet, što znači da je voda bakteriološki ispravna i da prekida u vodosnabdevanju nemamo.

Slična ili gotovo ista je situacija i kada su u pitanju struja i gas, gde za sada sve dobro funkcioniše. Ulice su presvučene asfaltom koji je u solidnom stanju. Zdravstvena ambulanta kao i veterinar rade svakodnevno, a apoteka je „otvorena“ jedan dan u nedelji – napominje Vujasinović.

U Neštinu je aktivno Lovačko udruženje „Fruškogorski jelen“, koje okuplja oko 80 članova iz ovog mesta, kao i susednog Vizića. Od divljači na lovnom terenu ovog udruženja, zastupljeni su, jelen, divlja svinja, srndać i fazan. Mada je mladih u ovom, kao i uostalom u drugim selima nažalost sve manje, odgovorni su se potrudili da se u zgradi mesne zajednice održavaju probe zaljubljenika u folklor.

Neštince narodnim igrama uči koreograf iz Bačke Palanke, koji inače radi u bačkoalanačkom „Abraševiću“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here