Izrada Lokalnog akcionog plana biosfere Bačko podunavlje

INTERVJU: Direktorica Turističke organizacije opštine Bačka Palanka Milica Stoisavljević

817

BAČKA PALANKA: O novostima iz Turističke organizacije opštine Bačka Palanka, saznali smo od direktorke, Milice Stoisavljević.


– Međunarodni koordicioni savet UNESKO-a, programa „Čovek i biosfera“, doneo je odluku o upisu Bačkog podunavlja na svetsku listu rezervata biosfere na sednici koja je održana u Parizu 2017. godine. Srbija je nominaciju poslala 2016. a delegacija naše zemlje pri UNESKO-u je nominaciju uspešno odbranila pred Savetom.

Milica Stoisavljević

– Nominaciju je uradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode uz veliku podršku Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva odbrane. Bačko podunavlje je postalo deo mreže biosfera koje obuhvata 669 područja iz 120 zemalja. Rezervat biosfere Bačko podunavlje se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara.

– Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je određen za administrativnog koordinatora Rezervata biosfere i partnera na tom međunarodnom projektu. Jedna od aktivnosti je kreiranje lokalnog akcionog plana za zaštićena područja duž rečnog koridora Mura, Drava i Dunav, među kojima se nalazi i Specijalni rezervat prirode Karađorđevo.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Kreiranje lokalnog akcionog plana u našoj opštini je zasnovano na uključivanju svih zainteresovanih strana sa teritorije opština Bačka Palanka i Bač. U skladu sa pravilima projekta organizovan je niz sastanaka predstavnika javnog i privatnog sektora, kao i lokalne zajednice.

– Ovaj proces, koji nalaže kompletan projekat, smo započeli 2018. godine, a intenzivno smo realizovali u periodu mart-april 2019. Naš zadatak je, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Prirodno- matematičkim fakultetom u Novom Sadu, da kreiramo lokalni akcioni plan gde su uključeni Vojna ustanova Morović, opštine Bač i Bačka Palanka, TOO Bačka Palanka i Specijalni rezervat prirode Karađorđevo. Mi smo u prethodna dva meseca uradili radnu verziju akcionog plana gde smo uključili sve pomenute subjekte.

– Očekuje nas izrada detaljnog akcionog plana, koji predstavlja spajanje realnog stanja na terenu sa mogućnostima i sa onim što je bitno da uradimo u Rezervatu biosfere Bačko podunavlje. Stavljeni smo na mapu jednog velikog područja, zaštićenog od UNESKO-a, što je za nas isuzetno važno, jer ćemo na taj način, ne samo imati pristup drugim evropskim fondovima, nego imaćemo mogućnost da konačno turistički valorizujemo sve što naša opština poseduje, a posebno Specijali rezervat prirode Karađorđevo. O konkretnim koracima i radnjama koje treba da preduzmemo, blagovremeno ćemo obavestiti sugrađane – zaključila je na kraju direktorka TOO Bačka Palanka, Milica Stoisavljević.

Iz Turističke organizacije Bačka Palanka, obaveštavaju građane, da će progam Prvomajskog uranka na Karađorđevu, koji je otkazan zbog vrlo loših vremenskih prilika, biti održan 1. juna. Radi se o programu sledeće sadržine: izložba pastuva, vožnja zaprega (dvopreg i četvoropreg), mini Etno šor, obilazak muzeja, jahanje ponija za decu i vojniči pasulj, a program će početi u podne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here