Jabuke iz Čelareva za ceo svet

1358

ČELAREVO: Kompanija Delta Agrar je 2007. godine na imanju u Čelarevu podigla jedan od najsavremenijih zasada jabuke u jugoistočnoj Evropi. Deceniju kasnije voćnjak ima površinu 500 hektara. Proizvodnja se razvija, uzgajaju se i u svet odlaze nove sorte jabuka. Sve proizvedeno po standardima i usklađeno sa različitim potrebama tržišta.

Ove godine proizvedeno je 25.000 tona jabuka koje stižu do kupaca u Rusiji, zapadnoj Evropi, Aziji, Africi… Proizvodnja je proširena i na istočnu Srbiju sa novih 100 hektara u Zaječaru, a plan Delta Agrara je da je da godišnje širi zasade za 100 hektara.

Naše najbolje sorte su modi, zeleni delišes, i greni smit čiji je rod ove godine 15.000 tona. U perspektivi, kroz tri godine, očekuje se da će najbolje biti modi, pink lady i evelina”, kazao je direktor imanja “Podunavlje” Nikola Milićević.

U Delta Agraru mogu da se pohvale i svetski poznatim sortama jabuka, a čini se da su najponosniji na pink lady.

“Kada nekome od važnih svetskih igrača u našem sektoru pomenete da proizvodite pink lady, to je kao da proizvodite iPhone”, slikovito je objasnila direktorka voćarstva i povrtarstva u Delta Agraru Biljana Kaličanin.

I to nije sve, na tržište pristižu i nove sorte koje će iznenaditi vaša nepca. Spremite se za sorte read moon i ajzak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here