Jasna Janković: Izgleda da ne trebaju direktori škola koji misle svojom glavom

Održan drugi protest zaposlenih u Gimnaziji "20. oktobar"

5935

Zaposleni u Gimnaziji „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci danas (08.10.) su potpuno obustavili rad i zajedno sa kolegama iz sindikata održali protest preko puta škole.


Razlog štrajka je već svima dobro poznat – nezavršavanje konkursa za izbor direktora u Gimnaziji koji traje od marta meseca ove godine. Naime, iako je konkurs sproveden i završen po zakonu još krajem maja 2018. godine, direktor nije imenovan 31. avgusta 2018. godine, već je pokrajinski sekretar za obrazovanje postavio vršioca dužnosti direktora.

Zaposleni u Gimnaziji su se nakon toga dva puta obraćali ministru prosvete pismom u kome su tražili da imenuje direktora koji je dobio pozitivno mišljenje nastavničkog veća i školskog odbora, ali odgovor nisu dobili.

„Ministar se nije obratio zaposlenima u Gimnaziji već odgovor šalje novinarima koji su ga pitali zašto se konkurs ne završava. U tom odgovoru, ministarstvo piše da dokumentaciju nisu dobili pa je verovatno razlog za današnji dolazak rukovodioca školske uprave iz Novog Sada u Gimnaziju „20. oktobar“ upravo taj da bi uzeo i dostavio ministarstvu neophodnu dokumentaciju“, rekao je predstavnik opštinskog sindikata Stevan Jurić.

Na protestu su pored predstavnika sindikata Gimnazije, govorili i član Unije sindikata Vojvodine, gosti iz Čačka, a pročitana su i mnogobrojna pisma podrške koju su zaposleni na čelu sa Tamarom Antić dobili od škola širom Srbije.

Veliku podršku dobili su i od predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Jasne Janković koja je u svom obraćanju kolegama poručila da istraju u borbi i da ne dozvole da ih politika posvađa i tako politici otvore vrata tamo gde joj nije mesto – u školi.

„Partiji ne trebaju direktori škola koji misle svojom glavom, zato mislite i dalje svojom glavom i držite se zajedno“, rekla je Janković.

Ona je izjavila da su upozoravali Ministarstvo prosvete da je ovakav način izbora direktora pogrešan i da će neminovno dovesti do haosa prilikom postavljanja direktora.

Jasna Janković

„Došli smo da damo podršku zato što se ovi ljudi bore i treba ih podržati. Mi smo od početka smatrali da je nepotrebno da ministar prosvete sam postavlja i razrešava dužnosti direktore škola. Zalažemo se za decentralizaciju ovakvog sistema, dakle, da svaka škola, svaki školski odbor na sopstvenu odgovornost bira direktore. Mi imamo dovoljno stručne ljude u svakoj školi da sami izaberu direktore“, izjavila je Jasna Janković.

Predsednica USPRS-a dodaje da je ovakva situacija bila očekivana i svima koji rade u prosveti, potpuno logična. Ona kaže da će sindikati tražiti promenu izbornog sistema.

„Naše kolege i koleginice u Bačkoj Palanci su pokušali sve. Obustavili su rad, što je za sve vrlo stresno. I nisu dobili nikakav odgovor. Zašto se ovo dešava? Jer ne postoji nijedan razlog da na mesto direktora ne bude postavljen izabran kandidat. Ako se dešava partijsko biranje direktora, hajde da to javno kažemo, da ne može biti direktor onaj ko nije član vladajuće partije i da to raščistimo“, kaže naša sagovornica.

Janković zaključuje da politika mora biti van škole jer njoj u školi nije mesto i nada se da će ministar u ovom slučaju postupiti časno i pravedno.

U Gimnaziji se nastava sutra odvija normalno jer se maturanti vraćaju sa ekskurzije, ali zaposleni najavljuju ponovni štrajk i protest sledeće nedelje ukoliko ministar do tad ne postavi direktora.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here