Jedna kulturnim dešavanjima bogata godina

Miladin Zorić, direktor NB „"Veljko Petrović" o 2019.

681

Predstavljanje Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ zaokružujemo obraćanjem direktora ove važne ustanove kulture, Miladina Zorića:


– Prošla godina je protekla u znaku velikog jubileja, 150 godina bibliotekarstva u Bačkoj Palanci, od osnivanja Srpske čitaonice. Kroz svoju dinamičnu istoriju, biblioteka je stigla do ovog nivoa, na kojem je danas. U biblioteci smo pojačali sadržaje, promocije knjiga, radionice, koncerte, na taj način promovišući pisanu reč i knjigu.

– Pošto smo javna ustanova kulture, organizujemo razne događaje u tom duhu, pružamo prostor svima koji rade i nešto stvaraju na polju kulture. Iza zgrade biblioteke, u „Veljkovoj bašti“, kada su nam to vremenske prilike dozvoljavale, organizovali smo niz koncerata, pozorišnih predstava za decu.

– Posle ove dinamične godine iza nas, zadovoljni smo kako se to sve razvija. Nivo koji je biblioteka do sada dostigla, maksimalno smo iskoristili i pružili sugrađanima jednu kulturnim dešavanjima bogatu godinu. S druge strane, bili smo veoma angažovani na osnovnoj delatnosti, nabavljali smo knjige, pratili novine iz sveta bibliotekarstva, standarde u bibliotekama i s tim u vezi, bolje smo se i tehnički opremili, prateći novi Zakon i bibliotečko-informacionim delatnostima.

[wonderplugin_slider id=185]

 

– U digitalnu bazu podataka uneli smo preko 70.000 naslova, koristimo kompjuterski program koji se koristi u celoj Evropi, povezani smo sa drugim bibliotekama. Posle izvesnog povlačenja pred internetom, televizijom i pametnim telefonima, knjiga se ponovo vraća u ruke čitalaca, ali prebacujemo ih i u digitalnu formu, koja se takođe čita. Pratimo nove tehnologije i jedna smo od biblioteka koja prednjači u tome.

– Lepo je videti da nam dolaze studenti, ljudi koji sve više čitaju, a u našoj biblioteki mogu pronaći sve ono što im treba, ne moraju da idu u veće centre. Otvoreni smo prema svim institucijama kulture, medijima, prosveti, lokalnoj samoupravi. Saradnja sa prosvetom ima dimenziju više, otvorili smo čitaonicu samo za đake i studente, gde oni mogu da uče, a u saradnji sa nastavnicima organizujemo časove, gde su predavači sami učenici.

– Negovanje čitalaštva i pismenosti, kao i ljubav prema pisanoj reči kreće od najranijeg doba, tako da smo se prošle godine skoncentrisali da pojačamo nabavku knjiga za najmlađe i školski uzrast, da popunimo lektiru i knjige koje promovišu čitanje kod najmlađih.

– Osnivač biblioteke je lokalna samouprava i dobrim delom smo na budžetu opštine i mi smo im zahvalni na tome, ali mi pratimo i sve druge konkurse, koje objavljuju pokrajinske i republičke institucije.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Na kraju razgovora, direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Miladin Zorić je poručio svim čitaocima „Nedeljnih novina“ da 21. vek je vek učenja, čitanja, razvijanja znanja – tako da je biblioteka nezaobilazan faktor toga.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here