Jeftinije plaćanje karticama

545

Od 18. decembra naknade za plaćanje platnim karticima smanjene su šest puta.


To znači da su naknade za plaćanje debitnom karticom sada 0,2, a kreditnom karticom 0,3 procenta bilo da se radi o Dina kartici, bilo stranim karticama. Narodna banka Srbije pozvala je posebno male trgovine i preduzetnike da se obrate poslovnim bankama i iskoriste tu priliku i povećaju svoj promet.

Bez obzira na to koliko volimo gotovinu u džepu, plaćanje karticama je sve zastupljenije, a u poslednje dve nedelje i jeftinije. Prevashodno za male trgovine.

U Srbiji je aktivno oko milion 280 hiljada kartica. Iako je limit i dozvoljeno zaduženje preko kartica 85 milijardi dinara, klijenti koriste to zaduženje tri puta manje tek oko 32 milijarde dinara.

Smanjenje gotovine u opticaju povećava bruto domaći proizvod za jedan odsto

U Narodnoj banci očekuju ekspanziju plaćanja karticama jer je, kažu, samanjenjem naknada otklonjen glavni razlog zbog čega su mali trgovci izbegavali uvođenje POS automata.

„Prema našim informacijama banke uveliko snižavaju svoje trgovačke naknade trgovcima i onaj trgovac kod koga nije došlo do snižavanja te naknade, treba da se obrati svojoj banci i da s punim pravom traži, sada kada je ta naknada snižena šestostruko, da mu se snizi trgovačka naknada”, kaže Dragana Stanić, viceguverner NBS.

Banke su smanjile naknade, ali naglašavaju da je samo u 2017. godini povećano bezgotovinsko plaćanje za 16 odsto.

„Klijent mora da bude klijent naše banke, dolazi u banku, popunjava zahtev, potpisuje celokupnu dokumentaciju koja je potrebna za dobijanje POS terminala i banka je u obavezi da u roku od tri radna dana, ali je to najčešće sutradan, klijent dobija svoj posterminal u svojim prostorijama”, kaže Tanja Radojčić, direktor u Unikredit banci.

Švedska najavljuje da će već 2036. godine biti prva zemlja koja će iz finansijskog sistema ukloniti gotovinske transakcije. Smanjenje gotovine u opticaju povećava bruto domaći proizvod za jedan odsto. Time se zapravo smanjuje siva ekonomija i troškovi štampanja čuvanja i manipulisanja novcem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here