Jovana Brakočević: Nema oproštaja, umirete sami!

4616
TREVIZO: Nakon potresnog intervjua sa Slađanom Mirković, mladom srpskom odbojkašicom, koja se nalazi u epicentru pandemije koronavirusa u Bergamu, iz Italije stiže još jedna dramatična ispovest.

Nakon što je ceo svet video fotografije vojnih kamiona iz Bergama, koji prevoze umrle na kremaciju, Jovana Brakočević-Kancijan je iz Treviza, gde živi sa suprugom Marčelom i sinom Viktorom, poslala poruku svim svojim prijateljima, ali i ljudima u Srbiji.

Više nego emotivnim obraćanjem na svojoj Fejsbuk stranici, Jovana je podsetila na tešku situaciju u Italiji, u kojoj je samo u četvrtak život izgubilo 427 ljudi. Sa ukupno 3,405 žrtava, Italija je danas zemlja, koja je najviše stradala od pandemije koronavirusa.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Ne pišem često, skoro nikad, ali evo sada imam potrebu. Covid-19 je virus koji nas je zatvorio po kućama. Ali da li samo to? Od korona virusa se umire. To je činjenica. I ne samo što se umire. Umirete sami. Nigde nikog osim medicinskog osoblja koje je opremljeno da im se jedva vide oči. Nikog da uhvati za ruku umirućeg i obolelog. Nikog. Danas se u italijanskom gradu Bergamo desilo nešto još gore. Vojska je došla po kovčege preminulih i direktno ih odvezla u krematorijum. To je to. Niko nije mogao da ih vidi. Niko da se oprosti od tih ljudi. Ušli su u bolnicu zaraženi, borili se sami, bez svojih bližnjih. I izgubili… Sami… Bez svojih bližnjih. Neće biti sahrane. Kremirani i to je to”, napisala je Jovana, trofejna srpska reprezentativka, nekada i najbolja odbojkašica Evrope.

Brakočevićeva ima zato posebnu poruku za zemljake u Srbiji, koji se prethodnih dana nisu pokazali kao preterano disciplinovani.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Dragi moji, vi nastavite da izlazite po kafićima, da se šetate parkovima, ili centrima gradova. Da posećujete tržne centre ili prodavnice, ili šta god bilo što još uvek nije prinudno zatvoreno. Izložite riziku sebe i svoje bližnje ne samo od zaraze nego i od umiranja sami. Budimo pametniji. Volimo ne samo svoj život nego živote i naših bližnjih i svih drugih ljudi koje potencijalno možemo dovesti u opasnost. Poštujmo zakon što je strožije moguće, da bi ovo crno vreme prošlo što pre. Nadam se da će ovaj post bar nekom da promeni način razmišljanja i da će pokušati da ubedi svoje bližnje prijatelje, ili bilo koga da za kafiće ima vremena. Bitno da smo svi zdravi”, zaključila je srpska odbojkašica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here