Kad je srce kucalo za Bačku

Nekadašnji fudbaleri Bačke iz Bačke Palanke još jednom na okupu

1470
Foto: Miroslav Marković

Ponovo su zajedno bili fudbaleri koji su 50-tih, 60-tih i 70-tih godina prošlog veka sa uspehom branili boje ovog kluba.


Nakon okupljanja fudbaleri su se uputili ka stadionu „Slavko Maletin Vava“ – mestu na kome je većina njih napravila prve fudbalske korake. Posle obilaska klupskih prostorija u svečanoj sali pozdravili su ih domaćini i zahvalili im se na onome što su svojevremeno dali noseći dres Bačke. Ispred domaćina pozdravili su ih Marjan Rnić i Lazar Vještica.

– Bačkoj ste poklonili najlepše godine svog života. Mnogo toga ste u amanet ostavili nama mlađima koji smo od vas učili kako se igra fudbal, a potom i kako se rukovodi klubom. U poslednjih nekoliko godina Bačka je postigla niz veoma vrednih rezultata. Pored toga uloženo je mnogo u sam stadion u šta ste se verujem i sami uverili. Nastojaćemo da se što pre vratimo u Superligu Srbije. Uključili smo u rad kluba mlađe ljude koji će ubeđen sam imati od nas šta da nauče, istakao je Lazar Vještica tom prilikom.

U ime bivših igrača prisutnima se obratio Ilija Jovanović, inače i predsednik Organizacionog odbora susreta veterana Bačke.

[wonderplugin_slider id=104]

 

– Zahvaljujem se ljubaznim domaćinima na toplom prijemu kao i na svemu onome što su nam pokazali. Sve nas bivše igrače Bačke posebno je oduševio sam stadion koji izgleda lepo, kao nikad do sada. Drago nam je što smo i mi bili deo istorije ovog kluba kome želimo da i dalje bude uspešan. Okupili smo se kako bi se pre svega družili i podsetili na vreme kada nam je srce kucalo za Bačku i kada smo dres ovog kluba nosili ne samo u ondašnjoj Jugoslaviji, već i izvan njenih granica.

– Organizacioni odbor se u proteklom vremenu nekoliko puta sastajao, pažljivo utvrđujući imena igrača sa ciljem da nikog ne zaboravimo. Na spisku se nalazilo 58 bivših igrača, a danas ih je ovde tačno polovina. Posebno pozdravljam sportske radnike iz onog vremena doktora Milana Mirkovića i Bojana Unčanina. Pored nas ovde prisutnih i onih koji su iz bilo kog razloga odsutni komisija za održavanje ovog skupa morala je da konstatuje da su nas od našeg poslednjeg druženja u novembru 2015. godine napustila jedanaestorica naših drugova: Milenko Milić Šure, Lazar Plačkov, Tomislav Šušić, Momčilo Ivelja, Jovan Ninković, Božidar Šarović, Ibrahim Muratović, Nebojša Vučković, Bora Kovačević, Radomir Stakić i Đorđe Rađenović.

– Ovo druženje započeli smo okupljanjem i odlaskom na stadion koji danas izgleda gotovo nestvarno – od terena, preko svlačionica pa sve do samog kruga stadiona. Sve pohvale Marjanu Rniću kome čestitamo na onome što je uradio za klub u proteklih nekoliko godina. Svakako da treba reći da je Bačka u poslednje tri sezone igrala u Superligi Srbije što je njen i najveći takmičarski uspeh. Nadam se da će se Bačka ponovo vratiti u Superligu i da će ponovo biti domaćin najboljim srpskim ekipama ovde u Bačkoj Palanci.

Igrače i sve prisutne pozdravio je Aleksandar –Aca Damjanović koji je istakao da skupu pored njega prisustvuju još dvojica najstarijih veterana Bačke u ovom trenutku Stevan – Peća Vodalov i Stevan Kirtić.

– Jedan broj nas ovde prisutnih pripada generaciji koja je uvela Bačku u Drugu ligu SFRJ. U to vreme je to predstavljalo pravi podvig. Tvrdim da je onda bilo teže ući u Drugu ligu nego sada u Superligu. Danas sam istovremeno srećan i tužan. Srećan sam što sam se ponovo video sa svojim prijateljima koji su kao i ja nekad igrali za Bačku. Sa druge strane, tužan sam jer smo u odnosu na poslednje druženje ostali bez jedanaestorice fudbalera.

– Vratiću se u 1961. godinu kada smo pobedili „Budućnost“ iz Titograda. Pročitaću vam sastav ekipe Bačke: Kirinić, Morača, Poznanov, Nemet, Nešić, Damjanov, Vodalov, Hadžibeganović, Damjanović, Kirtić, Remeta. Podsetiću vas i na sastav Bačke koji je 1962. godine u Kupu odigrao utakmicu sa Slobodom: Jugović, Morača, Damjanović, Poznanov, Nemet, Rajšp, Živković, Hadžibeganović, Milutinović, Miškov, Vodalov. Danas se ovde okupila istorija Bačke i iskreno se nadam da ćemo se i dalje okupljati, sastajati i družiti, napomenuo je Damjanović.

Druženje bivših fudbalera Bačke završilo se na najlepši mogući način uz pesmu i svirku Bačkih tamburaša. Svi su prilikom opraštanja imali samo jednu želju da se ponovo nađu po mogućnosti u još većem broju.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Organizacioni odbor

Održavanje susreta veterana fudbalera Bačke inicirao je Organizaconi odbor u kome su bili: Ilija Jovanović, Milorad Mika Jović, Dušan Serdar, Miladin Zelenović i Josif Ilić. Organizaconi odbor uložio je mnogo truda kako bi se nekadašnji fudbaleri Bačke ponovo okupili na jednom mestu i evocirali uspomene na vreme kada su aktivno igrali fudbal.

Prisutni na skupu

Susretu veterana prisustvovali su : Aleksandar Damjanović, Stevan Vodalov, Stevan Kirtić, Boriša Zirojević, Petar Rajšp, Bogdan Jugović, Vlada Vlajkov, Nikola Perković, Čeda Sentin, Đorđe Vukadinov, Ilija Jovanović, Dušan Serdar, Mita Dokić, Milorad Jović, Miladin Zelenović, Radovan Samardžija, Dušan Stanojević, Bora Čabrilo, Branislav Vlajić, Miloš Štrboja, Stevan Tomičić, Ilija Anđušić, Rajko Vekić, Nikica Poljanski, Dušan Grubor, Miodrag Bjelica, Milan Đurica, Dušan Antić i Dušan Batinić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here