Karavukovo dobija pravoslavnu crkvu posle 70 godina

1378

KARAVUKOVO: Sekretar Mesne zajednice Karavukovo Milan Dimitrijević kaže da u ovo selo odžačke opštine nije ulagano dugi niz godina, sve do 2014. godine, kada je izabrana nova lokalna samouprava.


Dovoljno je reći da je Karavukovo jedno od retkih sela koje još nema crkvu, međutim, to je bio početak koji je povukao sa sobom nove projekte koji se sada realizuju.

Foto: V. Fifa

Izgradnju hrama, veličine 22 sa 12 metara, počeli smo pre tri godine i nadamo se da će do iduće godine biti gotova, ukoliko bude bilo dovoljno novca, a verujem da hoće, kaže Dimitrijević.

Mesna zajednica nema velikog udela u gradnji crkve, već je to na Opštini Odžaci i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na seoskom rukovodstvu bilo je samo da se opredeli između prioritetnih projekata, odnosno, da umesto uređenja centra sela izabere izgradnju crkve. Dimitrijević pojašnjava da je do zastoja u gradnji došlo zbog toga što je izvođač radova, koga je izabrala SPC na tenderu odustao od posla, međutim, izabran je drugi i gradnja crkve je nastavljena.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Opština je pomogla sa 5,5 miliona dinara, ali ove godine nismo dobili dodatna sredstva od Crkve, jer je moralo da se izdvoji i za druge verske objekte, kaže sekretar.

Milan Dimitrijević (Foto: V. Fifa)

Takođe, dodaje, izmeštena je pijaca koja se nalazila u centru, na opasnom mestu, koje je na putu prema samoj granici

Tada je odžačko JKP „Usluga” koje nam bezrezervno daje podršku, pomoglo da preselimo pijacu, kaže Dimitrijević.

Karavukovo je dobilo uređeni dečiji park na kraju sela, koji se redovno kosi i održava, tvrdi Dimitrijević, i to je nešto što je falilo selu, jer dosta roditelja tamo sada dovodi decu u popodnevnim časovima.

Mi decenijama nismo imali nijedan projekat, a prvi koji smo dobili jeste projekat atmosferske kanalizacije, jer imamo velikih problema, pogotovo deo sela koji je prema kanalu, kaže Dimitrijević i napominje da je počelo da se radi, te su iskopani kanali.

Velika stvar je i, tvrdi Dimitrijević, a za šta je zaslužna predsednica opštine Latinka Vasiljković, projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje vode, čija je ukupna vrednost 56 miliona dinara, od čega je učešće lokalne samouprave 20 miliona dinara, dok ostatak projekta finansira Uprava za kapitalna ulaganja APV.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Vodovod nam je jedan od urgentnih problema, ali su radovi počeli. Kopaju se novi bunari koji će biti gotovi za nekoliko meseci i da tada bi trebalo da na česmama dobijemo dobru vodu za piće, ističe Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, sada građani uzimaju pijaću vodu sa eko- česme, koju su opet dobili zaslugom direktora Javnog komunalnog preduzeća „Usluga” Nikole Arsića, koji je ujedno i pomoćnik predsednice Opštine, koji dosta radi za sela.

Selo s 5.000 stanovnika ima osmogodišnju školu, kao i ambulantu koje rade nesmetano.

Bilo je problema sa lekarima i čekanja, jer smo ostali na jednom lekaru, do jedne posete predsednice opštine, kada smo odmah isti dan dobili novog lekara i sada više nema čekanja u ambulanti, kaže Dimitrijević.

[wonderplugin_slider id=117]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here