Petnaest godina Kluba klasične gitare u Bačkoj Palanci

1412

BAČKA PALANKA: Kada je pre 15 godina Marko Šalić u Bačkoj Palanci osnovao klub klasične gitare „Akord“, verovatno ni sam nije slutio da će kroz njegovu školu proći stotinak mladih željnih da nauče da sviraju na instrumentu koji vole i stari i mladi.


Danas, ali i prethodnih godina, u ovoj varoši, pa i celoj opštini, gotovo da nema manifestacije u oblasti kulture kojoj svoj doprinos nisu dali članovi „Akorda“, predvođeni Šalićem.

– Održali smo svečani koncert na kome su, pored mene, svirali i Jelena Čapanda i Nina Blagojević – kaže Šalić. – Stihove su govorili recitatori, a nastupila je i balerina Emina Bašić. Mladi glumci Jelena Milovanov, Nikola Milaković i Veseljko Ikonić govorili su najlepše stihove naših i svetskih pesnika. Da prisutni osete i čari modernog baleta pobrinule su se članice plesne grupe „Soul mošn“ iz Novog Sada koje su nastupile zajedno sa Eminom Bašić.

U toku koncerta, na velikom platnu ovdašnjeg Gradskog bioskopa, prikazan je sport sa pesmom „Zaboravljeni refren“ koju peva Ivana Tadić, a gitare sviraju članovi „Akorda“. Takođe viđen je i spot „Tango tu Evora“ Lorine Mek Kevit koji je snimio Želimir Križov, a glavnu ulogu igra balerina Emina Bašić. Naravno, muzička pratnja bili su na gitarama Jelena Čapanda i Marko Šalić, a Tamara Lakić na harmonici.

– „Akord“ je i ove godine nastavio saradnju sa Književnim klubom DIS, ali i sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ i Kulturnim centrom Bačke Palanke – dodaje Šalić.

– Tradicionalno sarađujemo i sa Narodnom bibliotekom „Veljko Petrović“, a nastavljamo i višegodišnju saradnju sa Snežanom Žujić koja vodi hor Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Gajdobri i Novoj Gajdobri. Prethodnih godina, a nadamo se i ove, bili smo gosti ovdašnje Muzičke škole „Stevan Hristić“. Nađa Tomić i Gavrilo Abrić učestvovali su u Novom Sadu na Vojvođanskom takmičenju u sviranju na klasičnoj gitari. Gavrilo je osvojio prvu, a Nađa drugu nagradu. Kada god se ukaže prilika u goste nam dolaze uspešni srednjoškolci i studenti muzike kao što su Nikola Korovljev i Valentina Krempatić koji su imali više nastupa na „Kolarcu“ sa Beogradskom filharmonijom.

Ako neko želi da postane član „Akorda“ treba da dođe u prostorije Saveza amatera u dvorištu „Abraševića“, da se izjasni kojom vrstom umetnosti se bavi, jer mi smo otvoreni za sve, poručuje Šalić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here