Književni klub „Dis“ proslavio 60 godina postojanja

U NB "Veljko Petrović" održana promocija antologije Književnog kluba "Dis"

898

BAČKA PALANKA: U galeriji Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ juče (21.06.) održana je promocija antologije književnog kluba „Dis“ čime je ujedno obeleženo 60 godina postojanja ovog kluba.


Uz podsećanje na pesnike koji su među prvima bili deo KK „Dis“, pa sve do onih koji su to danas, autori su čitali svoju poeziju o ljubavi, životu, odrastanju, srećnim i tužnim događajima. Lepotu poezije dodatno su dočarali i gosti – Klub klasične gitare „Akord“, kantautor Goran Jović i Kulturni klub „Zvono“.

Predsednik Književnog kluba „Dis“, Nenad Neša Živkov rekao je da ova antologija predstavlja arhivu „Dis“-a i da je su njoj nalazi svih 60 godina uspešnog rada ovog književnog kluba.

„Želeo sam da se u ovoj antologiji nađe nešto najkvalitetnije i arhiva čitavog našeg rada. Nadam se da će publika uživati u čitanju poezije koju smo odabrali. Zadovoljan sam odzivom publike, ovde su ne samo autori iz našeg kluba, nego i drugih književnih klubova iz naše opštine i cele Vojvodine“, rekao je Neša Živkov.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Predsednik Književnog kluba „Dis“, zahvalio se opštini Bačka Palanka, Kulturnom centru i NB „Veljko Petrović“ koji su pomogli u objavljivanju ove antologije i prepoznali značaj rada „Dis“-a.

Književni klub „Dis“ osnovan je davne 1959. godine kao književna sekcija pri NB „Veljko Petrović“ i ubraja se među najstarije književne klubove u Vojvodini. Tokom svog postojanja, „Dis“ je bio oslonac i podstrek za afirmaciju pre svega ljubiteljima lepe pisane reči. Klub danas broji oko 70 članova, koji zajedničku aktivnost realizuju kroz brojne promocije knjiga, kako svojih članova, tako i priznatih stvaralaca iz okruženja. Članovi KK „Dis“ za obih 60 godina postojanja objavili su oko 130 naslova publikacija koji se čuvaju u fondu Zavičajnog odeljenja NB „Veljko Petrović“.

A kako to kod umetnika često biva, inspiracija nailazi odjednom, iz svakodnevnih običnih stvari. Na sinoćnoj promociji to je potvrdio i Mita Krnajac iz Tovariševa čija se pesma „Večna ljubav“ takođe našla u ovoj antologiji. Tog dana je, kaže, čitao vesti, politiku, ekonomiju, društvo tražeći inspiraciju. Palo je veče, poezije nije bilo, pa je odlučio da od vesti dana koje je pročitao napiše pesmu i to ljubavnu:

Večna ljubav

I prestaće da postoje Kinezi i Kina,
I Francuska ostati bez vina,
Sa Himalaja sneg će nestati,
Ja te neću voleti prestati.

I okeani presušiti,
Turci prestati pušiti,
Mnoga će mora ostati bez soli,
Samo moje srce neće prestati da te voli.

Holanđani prestati lale saditi,
Crnogorci početi raditi,
Svet će za Mladićem prestati tragati,
Političari zauvek prestati lagati.

I Sunce će prestati da sija,
Prestaće da peva Italija,
I duga ostati bez boja,
Samo nećeš ti bez ljubavi moje.

Mita Krnajac

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here