Koliko košta struja u Srbiji, a koliko u zemljama u EU

1127
Фото: Pixabay

Poskupljenje struje u Srbiji ponovo će biti na dnevnom redu početkom oktobra, kada u Srbiju dolazi delegacija MMF, a koji je u svom najnovijem izveštaju naveo da Vlada Srbije mora da završi analizu na temu da li će, kada i za koliko struja poskupeti.


Šef Kancelarije MMF Sebastijan Sosa tvrdi da struja u Srbiji treba da poskupi bar za iznos inflacije (oko dva odsto), čime bi, kako navodi, i dalje njena cena ostala stabilna.

„S obzirom na to da tarife nisu menjane dve godine postoji potreba da se poveća cena struje bar u skladu s rastom inflacije“, rekao je Sosa. Dodao je da „cene električne energije treba menjati postepeno, uzimajući u obzir socijalne implikacije“.

[wonderplugin_slider id=177]

 

„Blic“ piše da je trenutno stanje takvo da za tri miliona i 300.000 domaćinstava u našoj zemlji cenu struje reguliše država. Takođe, električna energija u našoj zemlji je jeftinija nego u okruženju, ali i najniža na evropskom tržištu. Činjenica je, međutim, i da struja u Srbiji jeste jeftina, ali i da se u budžetu svakog domaćinstva na nju izdavaja više od pet odsto. Razlog je nizak standard i niska prosečna zarada.

Prema najnovijim podacima Evropskog statističkog zavoda, cena struje u Srbiji je oko sedam evrocenti po kilovatu. Skuplju struju istovremno imaju domaćinstva u svim zemljama u regionu, ali i nešto daljem i širem okruženju. Kilovatsat u Severnoj Makedoniji tako stoji oko osam evrocenti, u BiH oko 8,6 evrocenti, Hrvatskoj 13, Sloveniji 16 evrocenti… Još skuplju struju plaćaju domaćinstva u Grčkoj, Italiji, Austriji…

Najveći rast cena električne energije među članicama EU (u periodu od druge polovine 2017. godine do druge polovine 2018. godine) zabeležen je na Kipru i to od 19,6 odsto, zatim u Španiji 13,8 odsto, Holandiji za 9,7 odsto, Velikoj Britaniji za 8,6 odsto…

S druge strane, pad cene struje istovremeno je zabeležen samo u četiri zemlje i to u Letoniji od 4,5 odsto, Poljskoj 2,5 odsto, Nemačkoj 1,6 odsto i Litvaniji za 0,9 odsto.

Poslednji put korekcija cene struje u Srbiji je rađena u oktobru 2017. godine, kada je cena kilovat-časa povećana za dva odsto, što je prosečne račune građana uvećalo za 68 dinara.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Najnovija informacija je da će zamena strujomera ubuduće biti o trošku EPS. Troškovi priključenja na električnu mrežu kreću se oko 100.000 dinara, a samo brojilo košta oko 100 evra. Ipak, potrošači moraju da znaju da, kada se prvi put priključuju na električnu mrežu, troškove priključenja snose sami.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here