Kolone kamiona sve duže, ugrožena bezbednost saobraćaja. Šta činiti?

INTERVJU: Član opštinskog veća zadušen za saobraćaj, Milorad Paripović

1917

BAČKA PALANKA: Svedoci smo poslednjih dana saobraćajnog kolapsa u glavnoj ulici Bačke Palanke. Kamioni, koji čekaju na prelaz u Hrvatsku, satima blokiraju saobraćaj, kolone su često i do Gradskog groblja, a zbog neposredne blizine škole, ugrožena je i bezbednost onih najranjivijih – dece.


Vožnja u jednoj traci u oba smera, škripe kočnica, izbegavanje udesa, obilaženje preko pune linije, kao i nemogućnost prilaska sopstvenom domu deo su svakodnevnice naših sugrađana u ulici Kralja Petra I i Svetozara Miletića. OŠ „Vuk Karadžić“ nalazi su neposrednoj blizini i opravdan je strah da je đacima ugrožena bezbednost u saobraćaju.

Prikazaćemo samo neke od saobraćajnih situacija visokog rizika koje smo zabeležili na licu mesta.

Primer 1

Prethodne dve fotografije su snimljene na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Gundulićeve ispred supermarketa „Maxi“. Putničko vozilo pokušava da pređe raskrnicu, ali zbog parkiranog kamiona sa crvenom ceradom nema pregled raskrnice. U suprotnom pravcu se kreće kamion bele boje kome je takođe pregled raskrnice zaklonjen. Oba vozila su pažljivo prišla raskrnici, ali bez obzira na to sudar se umalo nije dogodio, što prikazuje fotografija 2.

Na fotografiji 2 se takođe vidi da se biciklista koji prilazi raskrnici kreće suprotnom trakom i prelazi punu liniju, što je svakako visoko rizično i suprotno propisima, ali zbog parkiranog kamiona on nema drugu alternativu.

Primer 2

Prethodne fotografije prikazuju situaciju na raskrnici ulica Kralja Petra I i Svetozara Miletića. Ova raskrnica je u neposrednoj blizini škole. Putnički automobili koji skreću desno iza parkiranog kamiona nemaju pregled raskrnice, a kolona kamiona koja je parkirana u ulici je nepregledna, tako da su prinuđeni da voze suprotnom stranom kolovoza.

[wonderplugin_slider id=42]

 

Šta činiti?

Da li se rešava ovaj problem i koje su kratkoročne, a koje dugoročne mere redakcija BAP VESTI je pokušala da nađe odgovor kod nadležnih službi.

Član opštinskog veća zadužen za saobraćaj, Milorad Paripović kaže da svakodnevno rade na normalizaciji saobraćaja i u stalnom su kontaktu sa pograničnom i saobraćajnom policijom.

Milorad Paripović

„Mi pokušavamo da normalizujemo situaciju u saobraćaju na taj način što tražimo intervenciju policije. Saobraćajna policija reguliše saobraćaj, pogotovo što je tu crkva i škola i nezgodna raskrsnica. U težnji da Opština zaštiti svoje građane pre svega u okviru bezbednosti u saobraćaju, mi imamo svakodnevnu komunikaciju sa graničnom i saobraćajnom policijom, juče smo imali sastanak šta raditi kratkoročno, a šta dugoročno kad je u pitanju ovaj problem. Neka rešenja iznalazimo, jutros nije bilo kamiona, ali to ne znači da kasnije u toku dana ne može da se stvori „čep“. Svaki problem koji se dešava na graničnom prelazu Batrovci, odražava se na ovaj u Bačkoj Palanci“, rekao je Paripović.

Kolona snimljena iz ulice Kralja Petra I (Foto: BAP VESTI)

Kratkoročna rešenja su tu, ali za dugoročne za sad, nema para. Naime, Bačka Palanka je donela odluku o uređenju bloka 105 još 2015. godine koji predviđa formiranje terminala. To, prema rečima našeg sagovornika, iziskuje i prilaze i ulaze što bez velike investicije i učešća države Opština ne može sama uraditi.

„Ovim putem apelujem na građane da se strpe jer će se situacija poboljšati. U slučaju da se to u skorije vreme ne desi mi ćemo preduzeti ozbiljnije mere. Usmeravaćemo tehničku regulaciju saobraćaja, a to nije jednostavno uraditi. U pitanju su državni putevi i država mora dati saglasnost. Mi smo se obraćali Ministarstvu građevinarstva kao i Ministarstvu finansija. Razmatramo i da vozače kamiona smestimo na putu gde je već terminal, iza „Tarketta“ prema „Fertilu“, da Proleterskom ulicom dolaze u Jugoslovenske armije, pa da se po pozivu upućuje po 10 vozila. Onda opet na drugim mestima pravimo gužve, tako da bi dugoročno rešenje bila već pomenuta generalna regulacija bloka 105″, istakao je Paripović.

To je Bačkoj Palanci potrebno kao dugoročno rešenje, ali sudeći prema rečima Milorada Paripovića državi to u ovom momentu nije prioritet jer se trenutno rade druge, za državu važne saobraćajnice. Međutim, ovakva situacija gde je građanima ugrožena bezbednost u saobraćaju i sa kojom su upoznati, može biti signal državi da uloži sredstva i realizuje taj projekat. Ipak, dodaje Paripović, na takvim projektima se radi od tri do pet godina. „Do tad se snalazimo i svakodnevno komuniciramo sa policijom“, kaže on.

Ono što brine jeste što je u blizini škola. Dešava se da su deca često prinuđena da prelaze između kamiona. Milorad Paripović kaže da će školi „Vuk Karadžić“ predložiti da angažuju nekog ko će skrenuti deci pažnju kako da se ponašaju u saobraćaju kad su kamioni kod škole. Da li će to biti njihov redar, ili dežurni nastavnik, nije toliko važno, ali bitno je da se povede računa o bezbednosti najmlađih.

Printscreen

„Ako se ovo nastavi ovako, mi ćemo morati otvarati neki koridor. Tako bi se kamioni od „Tarketta“ preusmeravali na Ive Lole Ribara. Tu sad imamo problem što je uzana ulica, i tu bi još više bilo zastoja. Postoji takođe mogućnost i da ih podelimo da prolaze kroz više ulaza“, dodaje naš sagovornik.

Šta je uzrok povećanog broja kamiona poslednih dana?

Milorad Paripović kaže da je problem najverovatnije nastao zbog toga što vozači kamiona, u želji da što pre pređu i stignu na odredište, u komunikaciji sa svojim kolegama ili dispečarima, saznaju gde se manje čeka i upućuju ih na prelaz u Bačku Palanku.

„Ako se na Batrovcima čeka pet ili šest sati iz nekog razloga, a razlozi mogu biti razni, na primer problem sa migrantima, kao pre dva dana, onda se vozači odlučuju za prelaz kod nas jer će znatno manje da čekaju“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here