Kompanija Nectar podigla najveće plantaže organske jabuke u Srbiji

1152
Foto: S.Tasić/OK Radio

Vranje: Kompanija „Nectar“ iz Bačke Palanke podigla je najveći zasad organske jabuke na 45 hektara i to u selu Žitorađe kod Vladičinog Hana, prenosi OK radio.


Organska jabuka je na površinama koje je „Nectar“ u proteklom periodu uzeo u zakup ili na korišćenje, a koje su u vlasništvu nekadašnjeg PK „Delišes“ iz Vladičinog Hana.

Ove godine očekuju prinos od oko 500 tona najbolje jabuke, a u naredne četiri godine organskim zasadima biće pokriveno 114 hektara.

Plantažu su obišli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore Srbije, rukovodstvo kompanije, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Foto: S.Tasić/OK Radio

Za nešto više od godinu dana revitalizovan je stari “Delišesov” voćnjak sa postojećim sortama jabuke i podignut novi, sa trenutno najboljim organskim sortama iz inostranstva.

Mihailo Janković, generalni direktor Nektar grupe, kaže da je planu proširenje zasada, jer su na osnovu višegodišnjeg iskustva u poslovanju u zemlji i inostranstvu i prateći ukuse potrošača odlučili da organska proizvodnja postane neizostavni deo njihove ponude.

– U ovu investiciju uložili smo više od 200 hiljada evra, a ukupna investicija u sadnice i opremu će biti preko pola miliona evra.

Ovim projektom nastavljamo, u skladu sa našom filozofijom „Nije svejedno“, da investiramo u našu zemlju i budemo pioniri novih trendova i potrošačima nudimo najkvalitetnije i zdrave proizvode – navodi Janković.

Iz “Nectara” kažu da će u sezoni berbe biti angažovano 100 radnika, a u budućnosti još više.

U Srbiji je trenutno samo sedam odsto zaštićenog poljoprivrednog zemljišta koje može odmah da bude sertifikovano u organsko, a koristi se svega 0,4 od toga.

[wonderplugin_slider id=136]

 

“Nectar” grupa investirala je u ovaj kraj 15 miliona evra i još jednom pokazala da je regionalni lider.

– Strateška opredeljenja Ministarstva poljoprivrede su organska proizvodnja, zaštita geografskog porekla i stvaranje dodatne vrednosti.

Kompanija “Nectar”, kao odgvorno društvena kompanija, ušla je u ovaj poduhvat i načinila krupan korak u našoj zemlji – ukazao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Branislav Tošić, pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han, naglasio je da je razvoj poljoprivrede od izuzetnog značaja za čitav kraj.

Foto: S.Tasić/OK Radio

– Sa ovakvom proizvodnjom, pre svega organskom, opština Vladičin Han zahvaljujući Kompaniji “Nectar”, pokušaće da poveže kooperante i da stigne do svakog proizvođača sa pričom o organskoj proizvodnji.

Nastavićemo da budemo dobar partner “Nectaru” – najavio je Tošić.

“Nectar” planira da u narednim godinama nastavi sa ulaganjima u organsku proizvodnju.

Jabuka sa ove plantaže koristiće se za sopstvenu proizvodnju gotovih proizvoda, a mali deo za prodaju kroz kaše i koncentrate.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here