Koncert povodom 17 godina „Akorda“

U Veljkovoj bašti

579

BAČKA PALANKA: U četvrtak, 24. juna 2020. godine, u predivnom ambijentu letnje bašte Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ održan je koncert Kluba klasične gitare „AKORD“ i prijatelja.


Povod za ovaj izuzetno posećen događaj je obeležavanje 17 godina postojanja Kluba klasične gitare sa Markom Šalićem na čelu, čije osnivanje se i desilo baš u Biblioteci.

Bačkopalanačka publika je imala priliku da uživa u celovečernjem koncertu, žanrovski veoma raznolikom, kao i u poeziji članova Književnog kluba „Dis“.

Koncert je otpočeo u 20 časova predstavljanjem Akordovog orkestra gitara, ruskim pesmama „Kaćuša“ i „Kaljinka“, u čijem sastavu su mladi, ali publici dobro poznati izvođači: Tijana Doroški, Kristina Šuljan, Danica Kulački, Jelena Čapanda, Tamara Lakić (harmonika), Gavrilo Abrić, Marko Segedi, Vukašin Petrić, Uroš Suđić, Nedeljko Duvnjak (gitara i tamburica), Nemanja Bognar (bas gitara) i Božidar Gutić (kahon i gitara).

Osim pesama u izvođenju orkestra, neki od članova su se predstavili samostalno ili u duetu, triju…

U toku prvog dela koncerta, kada su svoje stihove govorili Tamara Bajin i Nenad Neša Živkov, po prvi put, palanačkoj publici se predstavila i jedna veoma talentovana mlada dama iz Sombora, Svetlana Šarćanski.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Svetlana je završila peti razred Muzičke škole u Somboru u klasi profesora Miroslava Mike Stojisavljevića. Publika je imala priliku da čuje, u njenom izvođenju kompozicije „“Suze“ i „Tango“ Franciska Terege i „Mazurku“ anonimnog autora. Da je mlada umetnica ostavila poseban utisak na Bačkopalančane potvrdio je i gromoglasan aplauz.

Zanimljivo je, da je do saradnje Svetlane Šarćanski i Akorda došlo tako što je Svetlana tragajući za novim pesmama po Ju tjubu naišla i na Akordov kanal. Prvo je pomislila da je u pitanju španski kanal, ali kad je u opisu videla da je Akord iz Bačke Palanke, za koju zna da nije daleko od Sombora, odlučila je da ih kontaktira i …

Akordov orkestar, pored klasičnih kompozicija, u toku koncerta, nastupio je i mešavinom pop-roka i filmskih tema, a za sam kraj prvog dela koncerta odsvirali su dobro poznate teme iz našeg podneblja „Tamo daleko“ i „Marš na Drinu“ te ih je publika uz ovacije ispratila sa scene.


Pogledaj: Klub klasične gitare „Akord“ dobitnik je oktobarske nagrade opštine Bačka Palanka (VIDEO)


Svirao i pevao je svoje pesme i na ovom koncertu Goran Jović, kantautor i književnik, veliki prijatelj kako Akorda tako i Biblioteke; potom Nikola Petrović iz Tovariševa i Đorđe Vuković iz Bača, u duetu i posebno; „Štim srca“ Milana Aliđukić i Nenad Pušara pojačani sa Tamarom Lakić.

Po prvi put, našoj publici se predstavio dr Milenko Kerkez svirajući i pevajući od bluza do španskih pesama uz božanstvene improvizacije na španske teme. Sada živi u Čelarevu, ali je prethodnih 25 godina proveo u SAD, radeći kao lekar, a u slobodno vreme družeći se s gitarom. I njegov nastup je bio jedno od osveženja ove letnje večeri, a Akord je po ko zna koji put pokazao svoju otvorenost za saradnju sa svim ljudima dobre volje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here