Kraj drame na Tajlandu, spasena sva deca i njihov trener

623

BANGKOK: Međunarodni tim spasilaca uspeo je da iz poplavljene pećine na Tajlandu spase svih 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera.


Posle trodnevne operacije spasavanja iz pećine na severu Tajlanda sva deca su prebačena na sigurno. Dečaci koji su izvučeni juče i prekjuče osećaju se dobro, imaju apetit, „zdravi su i nasmejani”.

Tokom današnje akcije spašavanja evakuisana četiri dečaka i trener u razmaku od nekoliko sati.

Osam dečaka koji su spaseni u nedelju i ponedeljak nalaze se u bolnici.

Najmanje devet ambulantnih vozila parkirano je kod pećine, preneo je AP, napominjući da u principu prođe više sati pre nego što zvaničnici potvrde da je neko izvučen iz pećine.

Operacija spasavanja preostala četiri dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda počela je jutros, a zvaničnici očekuju da će sva petorica biti izvučena tokom dana. U jučerašnjoj akciji spasavanja iz pećine u Tajlandu izvučena su četiri dečaka, koliko i prethodnog dana.

Šef spasilačke misije Narongsak Osotanakorn izjavio je da je 19 članova spasilačke ekipe ušlo u pećinu, preneo je Rojters.

Osotanakorn je naveo da je današnja treća i poslednja faza operacije spasavanja počela nešto posle 10 sati po lokalnom vremenu.

„Sva petorica će biti istovremeno danas izvučena”, rekao je Osotanakorn, što su prisutni s radošću glasno pozdravili.

On je napomenuo da bi ova faza spasavanja mogla da traje nešto duže nego prethodne dve, koje su završene u roku od nekoliko sati.

AP javlja a Tanjug prenosi da će pećinu danas napustiti i lekar i trojica pripadnika tajlandskih „foka” koji su sa dečacima.

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Tajlandski spasioci: Ne znamo da li je čudo ili nauka

Tajlandske mornaričke foke nakon što je završena operacija spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz pećine na severu Tajlanda, objavili su na Fejsbuku da ne znaju da li je to čudo, nauka ili nešto drugo.

„Ne znamo da li je to čudo, nauka ili šta već. Svih 13 članova tima Divlje svinje su sada van pećine”, napisale su mornaričke foke.

Kako Bi-Bi-Si prenosi, za sada nema podataka o lekaru i tri spasioca koji su poslednjih dana bili sa dečacima.

Šef misije spasavanja i guverner provincije Čiang Rai u kojoj se nalazi pećina Narongsak Osotanakorn, opisao je misiju spasavanja kao „Tim Ujedinjenih nacija”, budući da su u njemu bili specijalci i volonteri iz Velike Britanije, Kine, Mjanmara, Laosa, Australije, SAD, Japana i mnogih drugih zemalja.

Lokalno stanovništvo koje živi u blizini pećine davalo je tokom akcije spasavanja svoj doprinos spremajući hranu, čisteći opremu ronilaca i obezbeđivanjem besplatnog prevoza.

Kako prenosi Bi-Bi-Si atmosfera kod pećine je trenutno vesela.

Akciju spasavanja pozdravili su svetski lideri – američki predsednik Donald Tramp, britanska premijerka Tereza Mej i nemačka kancelarka Angela Merkel. (Tanjug)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here