Kralj Petar I u Bačkoj Palanci (izgled spomenika)

1496
Foto: Dnevnik/ Branislav Lučić

BAČKA PALANKA: U centru Bačke Palanke biće postavljen spomenik Kralju Petru Prvom, a fotoreporter „Dnevnika“ Branislav Lučić prvi je snimio maketu u gipsu budućeg spomenika.


Spomenik je rad akademskog vajara Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca, a biće postavljen u parku ispred sedišta opštine Bačka Palanka, bliže pešačkoj stazi. Tako će najomiljeniji srpski vladar stanovati u svojoj ulici, jer glavni palanački šor nosi njegovo ime.

Foto: Dnevnik/ Branislav Lučić

Inicijatori ideje za podizanje spomenika, profesor dr Svetozar Boškov, vanredni profesor Filizofoskog fakulteta u Novom Sadu i dr Predrag M. Vajagić, predsednik Društva nastavnika istorije u Bačkoj Palanci, objašnjavaju da će spomenik biti visok 4,5 metra. Od toga, dva metra pripadaju postamentu od crvenog mermera, kvadratnog oblika u osnovi 1,40h1,40 metara. Na postamentu će biti postavljen bronzani kip Kralja Petra Prvog Karađorđevića u svečanoj uniformi sa šubarom na glavi, visine oko 2,5 metara u stojećem stavu, a gledao bi na glavnu ulicu Bačke Palanke. Na postamentu bi sa sve četiri strane bili natpisi.

Na severnoj strani bilo bi ispisano: „Kralj Petar I Karađorđević 1844-1921“. Na južnoj strani bio bi grb Kraljevine Srbije. Na istočnoj strani predviđen je natpis: „Spomenik podižu građani opštine Bačka Palanka u godini obeležavanja stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“. Na zapadnoj strani biće napisano: „Kosovo, Metohija, Stara Srbija, Bačka, Banat, Srem“. Oko spomenika biće napravljen prolaz širine dva metra popločan behatonom, biće postavljene dve klupe i sve će biti povezano sa šetalištem duž glavne ulice.

Predsednik Odbora za izgradnju spomenika mr Miroslav Sićević potvrdio nam je da danas dolaze majstori koji treba da montiraju spomenik, odnosno, utvrde preciznu lokaciju gde će spomenik biti postavljen.

– Po saznanjima „Dnevnika“ spomenik je u fazi livenja, a najverovatnije da će biti završen i postavljen u centru našeg grada do kraja ove godine, ali tačan datum biće objavljen blagovremeno – rekao je Sićević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here