Kriza u Venecueli tolika da kriminalci ne mogu da priušte metke i nemaju šta da ukradu

385
Foto: AP

Ekonomska kriza u Venecueli ostavila je negativan trag i na društvene grupe kod kojih se to najmanje očekivalo. Tamošnji kriminalci, naime, ne mogu da priušte metke, a teško pronalaze stvari koje vredi ukrasti jer bogatstvo ubrzano propada.


Associated Press (AP) je razgovarao s dvojicom gangstera iz Petare, zloglasnog predgrađa Karakasa, koji su rekli kako jedva preživljavaju od pljačke, nekada unosnog izvora zarade, piše insider.com.

Iako se meci mogu lako nabaviti na crnom tržištu, mnogi pljačkaši ne mogu da priušte cenu od jednog dolara po komadu, rekao je AP-u kriminalac poznat pod imenom Pas. Prosečni Venecuelanac mesečno zaradi samo 6,5 dolara, a hiperinflacija svakodnevno obezvređuje nacionalnu valutu.

„Pištolj je nekada koštao jednu od ovih novčanica. Sada ne vrede ništa”, govori Pas dok gužva novčanicu od 10 bolivara.

Drugi gangster, El Negrito, vođa bande zvane „Crazy Boys“, svojim pljačkama sve teže izdržava svoju ženu i ćerku. Kaže kako je danas postao luksuz ispaliti metak.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Ako ispraznite okvir, ispucali ste 15 dolara. Ako izgubite pištolj ili ga policija zapleni, ostali ste bez 800 dolara“, kaže El Negrito.

Otkako je venecuelanska ekonomija počela da propada, broj nasilnih smrti se smanjio. Ova južnoamerička zemlja imala je 2015. godine stopu ubistava 90 na 100.000 stanovnika. Prošle godine stopa je pala za najmanje 10 odsto, iako je Venecuela i dalje zemlja s jednom od najviših stopa nasilja na svetu.

Neprofitna organizacija Venezuelan Observatory for Violence, koja prikuplja podatke iz mrtvačnica i medijskih izveštaja, delom to pripisuje manjem broju pljački, zato što više nema šta da se ukrade. Dok mnogi Venecuelanci imaju poteškoća da plate osnove životne potrebe poput hrane, lekova i odeće, sve je manje automobila ili luksuznih predmeta koje im kriminalci mogu oduzeti. Zbog inflacije većina ljudi više i ne koristi gotovinu.

Obućar Yordin Ruiz rekao za „Vašington post“: „Ukradu li kriminalci vaš novčanik, u njemu neće naći ništa.“

Bankovni sefovi gotovo su prazni. Čak i kad bi se kriminalci dokopali gotovine iz banaka, ne bi mogli da je transportuju, zato što je za iole veći iznos potrebno prikupiti gomile novčanica.

Drugi razlog zbog kog se stopa nasilja smanjuje je iseljavanje Venecuelanaca iz njihove domovine. Emigriralo je više od tri miliona ljudi.

Većina ovih emigranata i izbeglica su mladi ljudi. Čak je i El Negrito rekao da razmišlja da potraži sreću u inostranstvu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here