KUD „Logovac“ – Despotovo

Predstavljamo Kulturno-umetnička društva opštine

671

KUD „Logovac“ iz Despotova je osnovano 20. avgusta 2000. godine na temeljima KUD-a „Napredak“ koje je osnovano 1974. godine.


Predsednica Društva, Lenka Nikolić govorila je o nastanku i radu ovog društva.

– Kao KUD težimo da okupljamo decu i omladinu sa ciljem negovanja kulturne baštine predaka i na taj način obnavljamo kulturno umetničko stvaralaštvo svoje sredine. Za naziv Društva smo izabrali istoimenu narodnu igru Logovac i pod tim imenom se registrujemo i ujedno postajemo aktivna članica Saveza amatera Opštine Bačka Palanka od osnivanja.

– Nalazimo se u Despotovu u ulici Trg Oslobođenja br. 21. Društvo ne poseduje svoje prostorije nego nam je ustupljen bioskop i prateće prostorije na 30 godina, čiji je vlasnik OOZ Despotovo.

– Opremljenost društva je skromna i za ovo vreme rada smo uspeli nabaviti deo potrebne nošnje i rekvizita za delovanje i nastupe. KUD je podeljen u tri sekcije:

[wonderplugin_slider id=95]

 

  1. Folkorna sekcija, koja u svome sastavu ima najmlađi uzrast, srednji uzrast i veterane;
  2. Tamburašku sekciju, mlađi uzrast i po potrebi stariji i
  3. U svoje vreme delovanja smo imali horsku sekcuju i sekciju harmonike.

KUD „Logovac“ se finasira jednim delom iz Opštine preko projekata, donatora i kao članice SAO. Pored nastupa u zemlji i inostranstvu KUD „Logovac“ ima svoju manifestaciju „Ivanjdanski susreti“ koja se održava svake godine na dan crkvene slave sela 7. jula, a u cilju okupljanja omladine iz zemlje i inostranstva, organizovali smo smotre i manifestacije, koncerte u okviru razmene programa, bili smo organizatori književnih večeri, Pokrajinske smotre recitatora već 9 godina, godišnji koncert, organizovali smo veče tamburaša i horova.

Dečiji tamburaški sastav je 2011. godine snimio CD pod nazivom „Stranica mog vremena“, odmah sledeće godine u Bačkoj Topoli osvajaju zlato, takođe smo bili dobri i sa folkornim sastavom sa raznim priznanjima, 2015. na smotri dece Vojvodine sa dečijim ansamblom osvajamo zlato.

– KUD „Logovac“ ima prijavljenih dosta manifestacija, ove godine smo se uključili u festival Deca čuvari tradicije „Đeram“, gde je uključeno 15 društva i svako je od nas jedan od domaćina, kod nas će manifestacija biti 15. oktobra 2019. godine, a 7. jula je naša najveća manifestacija „Ivanjdan“, gde učestvuje oko 500 gostiju, a 15. jula pravimo dečiji festival gde nam dolazi dečiji ansambal iz SAD tj. iz Njujorka.

– Planovi su nam da dopunimo nošnju i instrumente koje nemamo, da promenimo prozore koji su nam istruli i ne mogu da se otvore i da još više privučemo dece i omladine i da ih odvojimo od ulice i lošeg društva. Ali za sve to treba dosta volje, rada i novaca koja uvek nedostaju.

Rad društva se ne može zamisliti bez učešća svih članova i rukovodstva društva, Naš umetnički rukovodilac je Dejan Milanović, a sve ovo prati predsednica Lenka Nikolić i potpredsednik Lazar Lazin.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here