Лековито семе босиљка може се користити за разне намене

О босиљку и лековитости коју има много тога је речено, али је код нас његово семе скоро непознаница

621
Foto: Canva

Пре употребе семенке је потребно намочити у води 15 минута. Помажу код инфекција, проблема са пробавом, уринарним тегобама, прехладе, грипа, астме, депресије, поправљају расположење и дају дуготрајни осећај ситости, пише портал „Агроклуб“.


О босиљку и лековитости коју има много тога је речено, али је код нас његово семе скоро непознаница. Од давнина се користи у ајурведској и кинеској медицини, а последњих деценија све више постајемо свесни позитивног деловања малих, црних семенки. Осим што се примењује у лековите сврхе, све више се употребљава и у гастрономији.

Мирисни и свети босиљак

И поред тога што припадају истом роду, требало би да разликујемо мирисни (Оцимум басилицум) и свети босиљак (тулси Оцимум санцтум). Листови мирисног варијетета глатки су и његово семе се чешће користи у припремању јела којима даје специфичан укус и мирис. Од њега се прави есенцијално уље. Листови светог босиљка су пуфнасти, а цветови љубичасти. Његово семе више се користи у припреми лековитих препарата.

Семенке су му мале, црне и веома сличне онима код чие. Као и чиа, босиљак такође усваја воду и бубри. Ствара желатинозну масу. Због те особине, користи се за згушњавање напитака и јела.

Садржај корисних материја у њему зависи од услова узгајања, квалитета земљишта на коме расте биљка, временских прилика, термина бербе, услова током сушења и складиштења. Богато је гвожђем, омега 3 мастима, влакнима, протеинима, флавоноидима и другим корисним материјама.

Добар као замена за јаја

Захваљујући свом саставу изузетно је корисно код побољшавања имунитета. Делује против вируса, гљивица и бактерија. Захваљујући богатству влакана, позитивно делује на бактерије које живе у нашим цревима и на тај начин помажу регулисање пробаве и умањују надимање. Семенке натопљене у води ослобађају влакна која делују лаксативно, убрзавају метаболизам, ублажавају стомачне грчеве и помажу код остипације. Корисне су и у лечењу инфекција, упале бешике и вагиналних упала.

Семе босиљка не упија воду обилно као што то је то случај код чије. Количина воде коју могу упити је мања. Обично се само прелију и сачека се 15 минута док се не упије влага, а вишак изнад желатинозног слоја се одлије. Створена желатинозна маса може се користити као замена за јаја.

Трудницама се не препоручује њихова конзумација јер смањују ниво естрогена. Научна истраживања доказала су да регулише и ниво шећера у крви, посебно код особа оболелих од дијабетеса тип 2.

Семенке пре употребе натопити у води

Користе се за лечење прехладе, грипа и астме. Веома су благотворне у борби са стресом и помажу код менталног умора, мигрене, а код депресивних особа поправљају расположење.

Када се конзумирају, дају дуготрајан осећај ситости. Због ове особине користе их људи који желе да смршају, али и они који су изложени интензивном раду или пешачењу.

Од семена мирисног босиљка производи се уље које се може употребити код зарастања рана, посекотина и кожних инфекција. Ово семе увек треба прво натопити у води. На тај начин ослобађају се и активирају бројне корисне материје, које делују лековито на наш организам.


Pogledaj: „Korona diktira prodaju“ – Milan Vranić, vlasnik ribarnice iz Bačke Palanke

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here