Lep uspeh na vojvođanskom festivalu klasične gitare

Klub klasične gitare „Akord“

518

Novosti iz Kluba klasične gitare „Akord“ saznali smo od Marka Šalića.


– Od 5. do 7. aprila u Novom Sadu održan je „Vojvođanski festival klasične gitare“, u okviru kojeg postoji takmičenje po kategorijama, a imaju pravo učešća i deca koja ne pohađaju muzičku školu u Revijalnoj kategoriji. Naš klub je imao tri predstavnika, a I-1 mesto, laureat tog takmičenja, osvojio je Gavrilo Abrić, učenik 5. razreda OŠ „Vuk Karadžić“; I-2 nagradu osvojila je maturant gimnazije „20.Oktobar“, Jelena Čapanda, a prvi put se takmičio i osvojio II-1 nagradu Stefan Radoš, učenik 3. razreda OŠ „Sveti Sava“.

– Uspeh je veoma lep, a svi smo prisustvovali koncertima koji se organizuju na festivalu, a poseban doživljaj je bio završni koncert u nedelju, kada su učestvovale međunarodne mlade zvezde i svi koji su I-1 nagrada, tj. laureati iz svih kategorija koji su odsvirali po jednu kompoziciju i dobili nagrade.

– Naše aktivnosti su se nastavile 9. aprila u Pivnicama, gde imamo svojih članova, tako da je na svečanosti u osnovnoj školi „15. oktobar“ nastupilo njih četvoro iz mesta i četvoro iz Palanke, među njima i učesnici sa festivala u Novom Sadu, Gavrilo Abrić i Stefan Radoš.

– Što se planova tiče, krajem aprila trebalo bismo nastupiti u Novom Sadu sa Udruženjem srpsko-japanskog prijateljstva „Ždral“, nadamo se i učešćima na književnim večerima, otvaranjima izložbi u okruženju. U maju planiramo dva koncerta profesora klasične gitare Stevana Jovića iz Šapca i Dušana Novkovića iz Novog Sada. U junu su predviđena dva koncerta na godišnjicu osnivanja „Akorda“ (5. jun 2003. godine).

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Pred nama je i smena generacija, ali ćemo i to prebroditi, tako da nam broj članstva varira od 15 do 30. Kompozicije koje dajem učenicima najčešće nalazim na Ju-tjubu, zatim partiture u ekstenziji pdf na internetu. Izbor je ogroman, a ja se prilagođavam mogućnostima učenika, a neke kompozicije španskih autora su možda i najbolje i zbog atraktivnosti i zbog relativno lakog izvođenja.

– Ja sam ranije voleo obrade svetskih hitova, kao i domaće narodne muzike, da ih predstavim na klasičan način. Sada i takvih obrada ima puno u ponudi na Ju-tjubu, tako da pronalazim baš lepe kompozicije za izvođenje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here