Letnji akordi u Veljkovoj bašti

Klub klasične gitare „Akord“

928

U utorak uveče, 14. avgusta, u bašti Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ održan je celovečernji koncert pod nazivom „Letnji akordi u Veljkovoj bašti“.


Uživanje u muzici trajalo je od osam sati uveče do pred samu ponoć. Jedan od osnivača i predsednik Kluba klasične gitare Marko Šalić, dao je svoju ocenu koncerta.

– Te večeri se predstavila do sada možda najopširnija varijanta „Akord“-a jer su učestvovali i mlađi i stariji članovi, a izveli smo sve vrste muzike kojima se bavimo.

Koncert je otvorio mlađi kvintet koji radi već godinu dana, Kristina Šuljan, Marko Segedi, Nikolina Popić, Gavrilo Abrić i Vukašin Petrić uz moju asistenciju, a u nekim kompozicijama su nam se pridružili Stefan Bašić, Ivan Savić i Rajan Donohju, naš gost iz Nju Orleansa u SAD, koji je svirao tokom večeri bas, električnu gitaru i ukulele, te pevao.

Posle njih nastupio je naš najmlađi gost, Aleksa Danić iz Beograda, rođen 2005. godine, a već je upisao srednju muzičku školu na odseku klasične gitare. Koristi finger stajl način sviranja, a usavršavao se kod Tomija Emanuela i mnogih drugih. Na „Ju-tjubu“ možete videti dvadesetak izvedbi ovog mladog virtuoza, koji je oduševio posetioce našeg koncerta.

Jelena Čapanda je naša istaknuta članica, koja je nastupila i sama, ali i u drugim kombinacijama. Nedeljko Duvnjak i Stefan Kurćan uz pomoć Rajana Donohjua na basu i Dunje Mirković na kahunu odsvirali su nekoliko tema filmske muzike. Tamara Lakić se pojavila u višestrukoj ulozi, pevala je, svirala gitaru, harmoniku i kastanjete.

Potom smo u raznim postavama, pojačani pomenutim Rajanom i Dunjom izvodili latino muziku. Da bi se čuo i džez te večeri, pobrinuli su se Ivan Savić, Milan Čulić i Stevan Gavrilović.

Posle njih nastupio je kantautor Goran Jović, član Književnog kluba „Dis“ sa svojim kompozicijama, a pomogao mu je i Rajan Donohju na ukuleleu, posle njega videli smo i čuli i Miroslava Mikija Kravića, alias Maunten Ti. Jedina koja svira finger stajl od Palančana je Nina Blagojević i ona je pokazala svoje visoko umeće.

Na kraju došao je red i na rok muziku, prvo je nastupio Đorđe Vuković i uz podršku Dunje i Rajana svirao domaći rok, a na kraju nastupila je Milana Aliđukić sa svojom nešto modifikovanom grupom, pored Marka Poznića i Radovana Rebića, gosti su bili Sanja Ristić, prateći vokal i Nenad Todorović, gitara.

Na kraju bih rekao, da smo prikazalali te večeri, da u Bačkoj Palanci postoji mladi svet koji nije zaglupljen samo televizijom i kompjuterom, nego negde u pozadini lagano radi i priprema i neke druge stvari, ali nažalost oni nemaju neko stalno mesto za pojavljivanje, već samo na ovakvim našim koncertima, kao i na koncertima muzičke škole i jako im je bitna i naša, ali i podrška publike, koja nije izostala ni u utorak uveče u „Veljkovoj bašti“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here