Majske kiše desetkovale rod jagoda

Porodica Zelen iz Mladenova sve više okrenuta proizvodnji voća

989

U poslednjih nekoliko godina Dragica Zelen i članovi njene porodice sve više se okreću proizvodnji voća. Zanimljivo je da se porodica Zelen ranije mnogo više bavila proizvodnjom povrća, paprike, krompira, luka…, ali su se u poslednje tri – četiri godine uglavnom opredelili za voćarsku proizvodnju.


Na njihovim parcelama sada se mogu naći jagoda, malina, kupina, aronija, ribizla, godži, šljiva, dunja.

– Na površini od jednog jutra zasadili smo jagode nadajući se da ćemo od njih ostvariti kakvu – takvu dobit. Ovogodišnju proizvodnju jagoda obeležile su česte kiše posebno tokom maja meseca. One su dobrim delom upropastile rod ovog voća koji je prepolovljen. Naime, naše procene su da nam je kišno vreme odnelo rod težak nekoliko tona. Preostali rod smo prodavali na bačkopalanačkoj zelenoj pijaci po ceni od 120 do 140 dinara za kilogram. Deo roda smo predali u Vajskoj po nižoj ceni, gde su jagode otkupljivane za izvoz u Rusiju, kaže Dragica Zelen.

Tokom dosadašnjeg dela sezone, porodica Zelen je relativno loše prošla i sa proizvodnjom malina.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Kao i jagode, i maline su ove godine kod nas zauzele polje od jednog jutra. Za razliku od prošle godine, koja je za proizvodnju malina bila dosta dobra i u kojoj smo ostvarili veoma dobre prinose, ovogodišnja sezona je bila znatno slabija. Naime, dovoljno je reći da je rod ovog voća zbog loših vremenskih prilika potpuno podbacio. Da budem jasnija, ovo voće nije loše rodilo, ali je usled učestalih kiša trulež bila veoma prisutna pa je velika količina roda propala. Sa ovim voćem smo, nažalost, u ovogodišnjoj sezoni u debelom minusu, žali se Dragica.

Nešto bolje u odnosu na jagode i maline, porodica Zelen je prošla u proizvodnji kupina.

– Kupinu smo proizveli u relativno malim količinama. Naime, zasadili smo tek 120 sadnica, više eksperimentalno, sa ciljem da vidimo kako će se odvijati njena proizvodnja, ali i koliko je na ovom voću moguće ostvariti neku zaradu. Ovogodišnji rod kupina bio je dobar, a njena prodaja još uvek je u toku. Trenutno se prodaje po ceni od 100 dinara za pola kilograma. Kako se radi o veoma mladom zasadu, rod još uvek nije dostigao svoj maksimum, ali smo mi i pored toga zadovoljni, kaže Dragica Zelen.

Veliku pomoć i podršku u poslu kojim se gotovo danonoćno bavi, Dragica ima u sinu Igoru koji i pored diplome ekonomiste ne može da nađe posao u struci. Stoga je odlučio da bar za sada ostane na porodičnom imanju.

– Pošto naše tržište voća i povrća nije stabilno prinuđeni smo da „svaštarimo“. Iz tog razloga smo i zasadili dosta vrsta voća. Pored jagoda, kupina i malina, gajimo i aroniju, ribizlu, godži, dunju i šljivu. Poslovi u voćnjaku su veoma zahtevni i neophodno ih je pravovremeno obavljati. Kada ovo kažem, onda pre svega mislim na hemijsku zaštitu, đubrenje i branje, tako da smo u voćnjaku svakodnevno od marta do novembra. Sa druge strane, ni novčana ulaganja nisu mala, a zarada je kako kada. Mi verujemo u ovo što radimo i nadamo se da će doći bolji dani, konstatovala je na kraju Dragica Zelen.

Osim proizvodnjom, i prodajom voća u sirovom stanju, porodica Zelen bavi se injegovom preradom. Naime, prave sokove od jagoda, malina, kupina i ringlova, kao i pekmeze od jagoda, malina, kupina, šljiva i takođe ih nude potencijalnim kupcima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here