Mali: Biće prostora da povećamo plate i penzije

1020

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da veruje da će rezultati u drugoj polovini godine omogućiti izdvajanja za povećanje plata i penzija.


„Prerano je da govorimo o tačnim procentima za povećanje plata i penzija, ali verujemo da će rezultati koji nam stižu u drugoj polovini godine biti dobri i da će biti fiskalnog prostora za takva izdvajanja, rekao je Mali za „Večernje novosti“.

On je istakao da to neće biti malo povećanje i da veruje da će građani biti zadovoljni.

„Obećali smo da će svaki višak u državnoj kasi značiti i veće plate i penzije. U prva četiri meseca ove godine imali smo suficit u iznosu od 5,5 milijardi dinara, tako da očekujemo da će se taj dobar trend i nastaviti“, naveo je Mali, koji je prethodnih dana intenzivno pregovarao sa misijom MMF u našoj zemlji.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Upitan po kojoj stopi će se od iduće godine usklađivati primanja penzionera, Mali odgovora da se razmatra nekoliko opcija, a da smo trenutno najbliži tzv. švajcarskom modelu, koji rast penzija veže za rast plata i stepen inflacije.

Na stolu su i drugi modeli, tako da još nije doneta konačna odluka, dodao je Mali.

Komentarišući procenu Svetske banke da privredni rast Srbije može da bude i sedam odsto godišnje, Mali ističe su takve procene relevantnih međunarodnih institucija potvrda da smo uspešno sproveli mere konsolidacije, a nakon toga i napravili osnovu za dinamičan privredni rast.

„Smanjenjem deficita i javnog duga, prepolovljenom nezaposlenošću, niskom i stabilnom inflacijom, poboljšanim kreditnim rejtingom zemlje i unapređenom investicionom pozicijom otklonjene su barijere rasta BDP“, ukazao je Mali.

Ministar finansija je izrazio zadovoljstvo zbog leks specijalisa o „švajcarcima“, ističući da je to jedan od retkih, ako ne i jedini primer, gde se do rešenja došlo kao rezultat kompromisa između svih zainteresovanih strana, a ne jednostranom odlukom.

„Prema informacijama koje smo dobili od banaka, već vlada veliko interesovanje građana za refinansiranje kredita. Kako zakon predviđa, država neće plaćati trošak nakama sukcesivno u novcu, već će po tržišnim uslovima emitovati dinarske obveznice bankama kako bi namirila svoj deo obaveze definisan ovim zakonom“, kazao je Mali.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here