„Mame su zakon“ predlažu minimalac za sve porodilje

576
Фото: Pixabay

Predstavnice inicijative „Mame su zakon“ zalažu se da svaka porodilja u Srbiji prima minimalac dok je na porodiljskom odsustvu, iako nije ostvarila pravo na punu nadoknadu, rečeno je juče na sastanku predstavnica te inicijative sa savetnicama ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović.


U saopštenju inicijative navodi se da su savetnice Maja Đorđević i Tina Aničić informisane o predloženim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i da im je ukazano na ključni problem u primeni tog zakona koji je stupio na snagu 1. jula.

Naglašeno je da je ženama teško da vežu 18 meseci kako bi ostvarile pravo na punu nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta. Istaknuto je da se to u praksi ne dešava zbog toga što žene ne žele da rade, već zato što nemaju gde da rade i da godinama volontiraju u državnim firmama, rade na crno i preko omladinskih zadruga, zbog čega su „praktično nevidljive za sistem“.

Predstavnice inicijative ukazale su da je neophodno da država prepozna takve žene i da u budžetu obezbedi sredstva da svaka buduća majka, bez obzira da li je za sistem vidljiva ili nevidljiva, ima mesečna primanja u visini republičkog minimalca dok je na porodiljskom odsustvu.

Kao dugoročnu meru predložile su da minimalac postane fiksni deo koji bi bio namenjen svim majkama, a da se varijabilni deo računa u odnosu na broj meseci koliko su bile u radnom odnosu.

Savetnice ministarke Đukić Dejanović istakle su da su svesne problema da se današnje porodice ohrabre da dobiju prvo dete, navodeći da je u 2017. godini rođeno 1.000 „prvih beba“ manje nego u 2016. godini. Ocenile su da taj podatak može da bude posledica migracije stanovništva i odlaska velikog broja mladih iz Srbije. Savetnice su navele da će proslediti ministarki predložene izmene zakona, kao i da će je detaljno informisati o stavkama koje se, pre svega, tiču „nevidljivih radnica“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Sastanku sa savetnicama prisustvovale su Tatjana Macura, Ljupka Mihajlovska, Dragana Ristić, Milena Jovičić i Danijela Nikolić iz inicijative „Mame su zakon“.

Đukić Dejanović: Težimo maksimumu za majku i dete

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, rekla je za Slobodnu Evropu da bi najbolje bilo da je status države takav da svaka trudnica ima minimalnu zagarantovanu sumu novca, ali „naš finansijski potencijal nije takav da to možemo“.

U Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) ona ističe da Zakon o finansijskoj podršci porodici treba najčešće da se menja. „Kako se popravi materijalni status u budžetu, tražićemo da bude povoljniji za ženu, za majku, za dete, za porodicu“, najavljuje ministarka Đukić Dejanović nakon protesta trudnica, porodilja i majki zbog pojedinih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Na pitanje: Imali smo primere da su neke žene dobijale 1.000 dinara mesečno, hoće li i to biti ispravljeno, rekla je: „To su one žene koje do sada nisu dobijale ništa, radile su samo mesec dana u svom životu i mesec dana su davale doprinos. Bilo bi najbolje da je status države takav da svaka trudnica ima neku minimalnu zagarantovanu sumu novca. Naš finansijski potencijal nije takav da to možemo. Mi smo stimulisali standard trećeg i četvrtog deteta, do desete godine života, svakog meseca sa po 18.000 (više od 150 evra). Za drugo dete, do druge godine, smo povećali sumu sa 6.000 (50 evra) na 10.000 dinara (88 evra), u toku dve godine, svakog meseca. Prvorođenom detetu smo sa 30.000 (252 evra), dali 100.000 (840 evra). Mi smo time velika sredstva iz budžeta zahvatili.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here