Manastir Staro Hopovo – čuvar istorije

Bogatstvo na dohvat ruke - fruškogorski manastiri

1830

Do Starog Hopovo dolazi se sa puta Novi Sad – Irig, prolazeći pored manastira Hopovo (novo).


Istočno od manastira Novo Hopovo na maloj zaravni, izolovan, ali ne i nepristupačan, leži manastir Staro Hopovo ili kako se često naziva „stari manastir“.

Staro Hopovo je podignuto između 1496. i 1520. godine od strane despota Đorđa Brankovića (Maksima). No, predanje koje to navodi je dosta nesigurno pa je i danas to pitanje otvoreno.

Turski spisi ga pominju u više navrata (1545-48, 1566-69, 1578), a domaći čak i nešto ranije. Od prvobitne crkve posvećene sv. Nikoli (za koju se misli da ju je izgradio despot Đorđe Branković) nije ostalo ništa. Kako je bila sagrađena od drveta, a pokrivena crepom, to je veoma lako stradala od zemljotresa 1751. godine. Umesto nje je nikla nova crkva 1752. godine posvećena sv. Pantelejmonu.

To je crkva koja i danas postoji. Opis fruškogorskih manastira (1753.) već spominje Staro Hopovo kao metoh manastira Novo Hopovo. Današnji hram je malih razmera, zidan je od tesanog kamena i opeke. Kube zbog svoje veličine i oblika na neki način dominira nad celom zgradom i počiva na lucima, a ovi na pilastrima.

Zvonik ne postoji niti ga je ikada bilo. U jednobrodnoj crkvi sa kupolom bogato rezbareni ikonostas slikao je 1793-1800. godine iriški moler Jefrem Isajlović.

U blizini manastira, iznad potoka Jelenac je uredjeni izvor – kapelica.
Poslednjih godina manastir je dosta obnovljen i obnavlja se i dalje. Ozidan je i zvonik tako da je manastir Staro Hopovo dobilo svoj novi izgled.

[wonderplugin_slider id=22]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here