„Međuprostori“ u Galeriji

Otvorena nova izložba u Galeriji Kulturnog centra

547

U Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka, 29. oktobra otvorena je izložba crteža beogradske slikarke Emilije Teofilović pod nazivom „Međuprostori“.


Izložbu je otvorio direktor Kulturnog centra, Marko Knežić, a za umetnički doživljaj su se pobrinuli članovi Kluba klasične gitare „Akord“. Emilija Teofilović je rođena 29. maja 1985. u Beogradu. Dipolomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti 2010. godine na odseku nastavnik likovne kulture.

– Negde od 5. ili 6. razreda osnovne škole crtala sa po marginama udžbenika – seća se Emilija Teofilović. – Zbog toga sam trpela i neke kazne, ali je na kraju nastavnik likovne kulture primetio moj talenat za crtanje. Ozbiljno sam počela da crtam i da shvaćam da se želim baviti crtanjem negde u završnom razredu osnovne škole, pa sam se odlučila da upišem srednju dizajnersku školu. Sama sam se pripremala za prijemni ispit relativno kratko i mislim da je talenat odlučio moj uspeh.

– Posle završetka srednje škole stekla sam zvanje tehničara dizajna tekstila, a na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti sam shvatila da dizajniranje tekstila me nije dotaklo čak ni u mojim crtežima, slikanju i vajanju i da želim da nastavim da crtam i slikam, jednostavno, da se bavim likovnom vizuelnom umetnošću. Oduvek sam imala ekspresivniji crtež i izraz sa tamnim, mračnim tonovima, debljim linijama, takozvani vajarski crtež.

– Posle diplomiranja nastala je pauza u mom likovnom stvaralaštvu, bavila sam se filmom u Akademskom filmskom centru, pa sam osvojila i nagradu za kratkometražni dokumentarni film „Drug i gospodin“ u Gornjem Milanovcu 2011. godine. Kasnije sam počela ponovo da crtam, radim portrete i figuru.

– Cilj mog bavljenja crtežom je da metodom eksperimenta koristim likovne tehnike i forme, a sam crtež postane samostalno likovno delo. Moji crteži podsećaju na slike, imaju više slikarskih elemenata, tako da je izložba definisana kao serija radova na papiru. Kod crtanja koristim tuš i ugljen, ali i suvi, voštani i uljani pastel, a neke radove sam uradila i na reklamnoj foliji.

– Volim da eksperimentišem i to mi je omiljeni način stvaranja. Sam naziv izložbe „Međuprostori“ sam preuzela iz teorije umetničkih praksi koje su vezane za performans-umetnost, s tim da kod mene međuprostor predstavlja percepciju posmatrača, njegovog tumačenja slike. Posle svega navedenog sebe mogu nazvati multimedijalnim umetnikom. U poslednje vreme izučavam teoriju savremene umetnosti i savremene umetničke prakse. Počela sam da pravim i neke video radove, oslanjajući se na prethodno iskustvo u filmu i nadam se da ću i u buduće biti u svetu umetnosti.

Emilija Teofilović je bila učesnik mnogih izložbi u zemlji i inostranstvu, ali je sarađivala i u filmskim projektima („Hadersfild“ jedan od maestralnih ostvarenja Nebojše Glogovca), participirala u umetničkim radionicama. Izložba crteža „Međuprostori“ Emilije Teofilović biće otvorena tri nedelje od dana otvaranja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here