„Meso kupovati u hipermarketima, a ne na buvljacima“

656
Foto: 021

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović kaže za RTS da će u slučaju mesa pronađenog u Jagodini biti podnete prijave tužilaštvu koje će dalje voditi postupak.


Apeluje na potrošače da budu odgovorni i da meso kupuju samo u objektima koji su pod nadzorom.

Zoran Ivanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je akcija veterinarske inspekcije u Jagodini, gde je pronađeno 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu, zapravo nastavak akcije iz avgusta meseca kada je policija u prometu zatekla 20 tona mesa.

„Uradili smo vanredni nadzor u povezanom subjektu, oni imaju zasebnu hladnjaču kao subjekt u poslovanju hranom i pregledano je sve od zatečenog u hladnjači a bilo je više od 200 tona mesa. Otkrili smo da 31 tona mesa ne poseduje dokaze o nabavci, niti veterinarsku oznaku žiga“, kaže Ivanović.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Dodaje da je pronađeno i devet tona živinskog mesa koje je imalo deklaraciju ali mu je istekao rok trajanja.

„Ta količina živinskog mesa je odmah poslata na uništenje. Smrznuto meso se kao takvo ne nalazi u prometu i ono se uglavnom koristi za izradu proizvoda od mesa. Mi smo u povezanom objektu takođe izvršili kontrolu i zatekli četiri i po, pet tona mesa koje nije imalo dokumentaciju o poreklu“, kaže Ivanović.

Napominje da je veterinarska inspekcija nadležna za stvari za koje nije sud.

„Mi možemo meso da pošaljemo na neškodljivo uklanjanje i da podnesemo adekvatnu prijavu. Za meso koje je nađeno u prometu a koje ne poseduje potvrde o veterinarsko-sanitarnom pregledu, se goni po krivičnom zakonu“, kaže Ivanović.

Ističe da će u slučaju mesa pronađenog u Jagodini biti podnete prijave tužilaštvu koje će dalje voditi postupak.

„Sam objekat gde je zatečeno meso ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove ali biće pod nadzorom inspekcije jer je sada u kritičnom riziku“, napominje Zoran Ivanović.

Apeluje na potrošače da se ponašaju u skladu sa pažnjom dobrog kupca.

„To znači da provere deklaracije prilikom kupovine, da kupuju u hipermarketima, u samostalnim mesarskim radnjama, u svim objektima koji su pod nadzorom, a ne na ulici i buvljacima“, dodaje načelnik Veterinarske inspekcije.

Kaže da je Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvatilo situaciju u regionu sa afričkom kugom.

„Afrička kuga je došla do naših granica. Osnovan je republički krizni centar, a u pograničnim mestima i regionalni, objavljene su mere i bilo šta što potiče od svinjskog mesa sa teritorija tih država ne može da uđe u zemlju ako nije termički obrađano. Pod nadzorom su i putnici i apelujemo na ljude da ne dovode našu zemlju u rizik nesavesnim ponašanjem“, napominje Ivanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here