Meštani Neština do škole ili posla putuju preko – dve granice

1022

Meštani sremskih sela Neštin i Vizić pasoše menjaju na manje od godinu dana. Svakodnevni odlazak na posao ili u školu za njih znači prelazak dve granice.


U Graničnoj policiji kažu da je pokrenuta inicijativa da im se putovanje olakša, a putne isprave produže, ali zvanični stav Ministarstva unutrašnjih poslova još čekaju.

Pasoš mu je ispunjen za dve godine, a nigde dalje od svoje opštine nije putovao. I to je, kaže, rekordno dug period. Putne isprave u ovom selu uglavnom traju mnogo kraće.

„Trenutna situacija kakva je, ovim tempom ako se nastavi, to može da bude i tri, četiri meseca“, kaže stanovnik Neština Zoran Ramljak.

Neštin i Vizić sela su u Sremu koja administrativno pripadaju opštini Bačka Palanka. Većina stanovnika je tamo zaposlena, učenici petog i viših razreda tamo idu u škole, kao i kod lekara. Od Bačke Palanke udaljeni su nepunih deset kilometara, ali deli ih Dunav. A pošto mosta nema, dele ih i dve granice, odnosno Evropska unija.

[wonderplugin_slider id=75]

 

„Mi svakodnevno pređemo četiri granice do posla i nazad. Mi smo živeli sa tim da ćemo u proseku jednom godišnje da vadimo pasoš i to je to. Saživeli smo se sa tim. E sad je to došlo do toga da je to mnogo češće, a što je najgore kolone su kilometarske i odlazak i dolazak na posao traje dva sata duže nego što bi bilo uobičajeno“, kaže Ramljak.

Snimak koji je pre par dana zabeležio pred granicom u Bačkoj Palanci, to i pokazuje. Na drugoj strani, između Neština i hrvatskog Iloka, gužve nema, ali pečate u pasošima putnici ne mogu izbeći. U Graničnoj policiji pojašnjavaju da su pravila pooštrena novim Zakonom o graničnoj kontroli. Ipak, svesni su poteškoća meštana iz pograničnih sela.

„U saradnji sa lokalnom samoupravom, kako predstavnicima opštine Bačka Palanka, tako i sela Neštin i Vizić, pokrenuta je inicijativa i mi smo se obratili Upravi granične policije koja se posle toga obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova za stav i mišlljenje kako bi prevazišli ovaj problem da olakšamo, kako meštani Neština i Vizića ne bi morali nekoliko puta godišnje da vade putne isprave“, kaže Duško Šuman iz Regionalnog centra granične policije prema Hrvatskoj.

Kakvo bi to rešenje bilo, ne želi da prejudicira, a stav Ministarstva još čekaju. U međuvremenu zbrajaju putnike. Tokom prošle godine ovaj mali prelaz koristilo ih je više od 230 hiljada, mahom domaćih državljana.

Na prelazu zatičemo i nekadašnjeg predsednika opštine. I u njegovo vreme je postojao problem, ali ne i rešenje.

„Mislim da lokalna samouprava stvarno nema tu neke nadležnosti, jedino da se možda neka komunikacija održava na dobrom nivou sa nama komšijskim Hrvatima, da se možda ne lupi svaki put pečat eto… Da ne moramo na svakih deset meseci vaditi novu putnu ispravu“, kaže Kosta Stakić, bivši predsednik opštine Bačka Palanka.

A da su političari decenijama najavljivali rešenje, uglavnom pred izbore, sećaju se meštani Neština.

„Priča je standardna, uvek se provlači da će most neki da se pravi, da se gradi, da su projekti gotovi. Dolazili su tu kod nas, merili i premeravali, ali evo do danas to se ništa nije desilo“, kaže Zoran Ramljak.

Umesto toga, ljudi odlaze ka graničnom prelazu, a sve manje ih se, kaže, vraća u selo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here