Ministar Nedimović obišao uspešne poljoprivredne proizvođače

Protekle srede Bačku Palanku posetio ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

3504

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Srbije, Branislav Nedimović posetio je u sredu Bačku Palanku i obišao dva velika poljoprivredna proizvođača, hladnjaču Milana Čavića i stočarsku farmu Mite Plavšića.


Prilikom obilaska plantaže jagoda „Čavić“ ministar se u obraćanju javnosti osvrnuo na cene ovih proizvoda.

– Godinama sam se mučio sa malinama i otkupnoj ceni. Mislim da je sada pred nama drugačije vreme iz prostog razloga što mi možemo da konkurišemno za mnogo drugih tržišta nego što smo mogli ranije, kaže ministar Nedimović.

– U poljoprivredi je najvažnije da može roba da se proda, džaba vam sve što proizvedete ako nemate kome da prodate. Treba da shvatimo da moramo da prihvatimo standarde drugih zemalja i da se u skladu sa njima i ponašamo. Ono što je dobro, govorim sa aspekta maline, to je da ćemo sada skinuti norovirus početkom maja i više neće postojati potreba za suvišnim kontrolama na granicama prilikom izvoza i nećemo imati dodatnih troškova.

– Što se tiče jabuke, to ide dobro. Kada je reč o jagodama, hajde da sačekamo da one sazru pa da onda pričamo o ceni. Mislim, ipak, da su tendencije dobre što se tiče otkupnih cena.

Kapacitet hladnjače na plantaži jagoda „Čavić“ je 760 tona.

– Ove godine krećemo sa jagodom, a hladnjaču smo registrovali za izvoz tako da imamo svu neophodnu dokumentaciju. Sada čekamo 10. maj da krene otkup i da bude jasna cena jagode. Ona se još uvek ne zna, ali znamo da je otkupna cena plasteničke proizvodnje na veliko 300 dinara.

– Ove godine nemamo plasteničku proizvodnju, ali imamo oko dva hektara pod jagodama. Nakon jagoda ide priprema za malinu, možda će tu biti i nešto od koštunjavog voća, a posle svega toga ide velika priprema za krušku i jabuku, kaže Milan Čavić poznat po uspešnoj proizvodnji jagoda.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je zatim posetio porodičnu stočarsku farmu „Plavšić“ vlasnika Mite Plavšića, rekordera po proizvodnji mleka koji je 2018. godine za to dobio Oktobarsku nagradu Opštine Bačka Palanka.

– Impresioniran sam porodicom Plavšić koja uspešno vodi porodičnu farmu, kaže ministar Nedimović.

– Oni koji se bave mlečnim govedarstvom ne treba da brinu u pogledu subvencija i zemljišta. Sve će to biti u redu jer ćemo im izmenama Zakona omogućiti najbolji mogući status. Što se tiče subvencija poljoprivrednim proizvođačima, doneta su rešenja i upućena na adrese proizvođača i očekujem da u naredne dve nedelje budu isplaćene sve zaostale obaveze iz 2017. i 2018. godine, da bi mogli da radimo i u ovoj godini.

– Doneli smo pravilnik o subvencijama države za kupovinu mehanizacije koji će biti objavljen oko održavanja Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Stočarima je najvažnije davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta. To im je prioritet zbog obezbeđivanja hrane, jer nemaju drugih načina da je obezbede za svoja stada. To je naša realnost i mi to treba da shvatimo.

Mlečno i tovno govedarstvo je motor razvoja države u segmentu poljoprivrede. Svako grlo jefabrika za sebe, vuče određenu količinu hrane, a ljudi mogu koliko – toliko da žive od toga iako je to najteži posao u poljoprivredi. Svaki dan ste angažovani i nemate vremena za odmor.

Porodica Mite Plavšića se stočarstvom bavi od 1991. godine kada su krenuli sa par krava, 1999. godine je stado uvećano na devet grla da bi sada dostigli 350 krava na svojoj farmi, a od toga je 180 muznih krava.

– Na našoj porodičnoj farmi se bavimo proizvodnjom mleka i dnevno proizvodimo 3.800- 4.200 litara zavisno koliko se krava muze. Vodeći smo po proizvodnji mleka u „Somboledu“ sa kim sarađujemo od 2009. godine. U ovom poslu nema nijednog minuta slobodnog vremena, sav život smo uložili u ovu farmu. Hvala Bogu, sada moja deca mogu da rade na farmi i sa te strane mi je malo lakše.

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Srbije Branislav Nedimović je razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima o raznim temama i problemima sa kojim se susreću u radu.

Dokaz dobre saradnje sa višim nivoima vlasti

Predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica se zahvalio ministru Nedimoviću na poseti Bačkoj Palanci i naglasio da je ovo najbolji primer dobre saradnje sa višim nivoima vlasti, u ovom slučaju sa Vladom Srbije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here